DUI: Potez Ivanova može dovesti do katastrofe

Ivanov je saopćio da mu ni Ustav ni savjest ne dozvoljavaju da da mandat lideru SDSM-a Zoranu Zaevu (Al Jazeera)

Demokratska unija za integracije (DUI), najjača albanska stranka u Makedoniji, ocijenila je da odluka predsjednika Ðorge Ivanova da ne dodijeli mandat za sastav nove vlade lideru SDSM-a Zoranu Zaevu može da izazove katastrofalnu situaciju u zemlji.

“DUI osuđuje pokušaj da se zajednička deklaracija albanskih partija u Makedoniji predstavi kao platforma druge države. Albanska platforma nije načinjena u Tirani, kako je rekao predsjednik Ivanov. Tu platformu smo napravili mi – albanske partije u Makedoniji”, rekao je glasnogovornik DUI-a Bujar Osmani.

Kazao je da prebacivanje političke krize na međunacionacionalni nivo može da odvede do “katastrofalne situacije” u Makedoniji, prenosi makedonski portal Plusinfo.

Ivanov iznenađen platformom

Ivanov je nešto ranije saopćio da mu ni Ustav ni savjest ne dozvoljavaju da da mandat lideru SDSM-a Zoranu Zaevu za sastav nove vlade jer je, kako je rekao, iznenađen platformom albanskih partija koja krši nezavisnost i suverenost Makedonije.

“Platforma albanskih partija je pripremana u nekoj drugoj zemlji i uz posredovanje druge države. Sadržaj te platforme je suprotan Ustavu Makedonije”, rekao je Ivanov istakavaši da je sa pozicija ove platforme Makedonija ugrožena, a jedinstvo i nezavisnost dovedeni u pitanje.

Prihvatanjem ove platforme albanskih partija, Ivanov kaže da se gubi jedinstvo makedonske države, te da je njena budućnost upitna.

Ivanov je upozorio da je “prihvatanje stranih platformi” kažnjivo po Krivičnom zakonu.

Makedonski predsjednik je rekao i da od međunarodne zajednice očekuje da osudi ovu platformu, jer predstavlja miješanje u unutrašnja pitanje Makedonije.

Izvor: Agencije