Duhan kao tretman protiv ebole

Smanjenje broja pušača u svijetu u pravilu bi trebalo nepovoljno da se odrazi na dobit američkih proizvođača duhana. Ali, ovo tržište pokazuje neobičnu otpornost na globalni trend. Zbog čega je to tako, otkriva John Hendren sa duhanskih polja u Kentakiju.

Jesenja žetva duhana u Kentakiju već stoljeća je gotovo ista. I dalje vješaju velike listove, kako bi se osušili u ambarima poput ovog. No, duhan sada ima novu namjenu.

Ovo lišće nećete pronaći u cigaretama. Koristiće ga naučnici u istraživanju – od pronalaska novih goriva do tretmana virusa ebole.

 Michael Goodin s Univerziteta u Kentuckyju, kaže: “Upotreba tobakuuma doprinijela je velikim otkrićima u biologiji biljaka. Duhan nije samo zla trava koja uzrokuje rak, već je možemo koristiti za proizvodnju lijekova protiv raka, naprimjer.”

Duhan je idealan za istraživanja virusa, jer je podložan uticaju gotovo 80 posto poznatih virusa. Naučnici ovdje ubrizgavaju viruse u biljku umjesto u ljudsko tijelo, kako bi razvili vakcine i tretmane.

Nedaleko, u Ovensberiju, kompanija Kentucky BioProcessing odvela je istraživanja korak dalje. Razvili su eksperimentalni serum protiv ebole koji je nedavno bio korišten u liječenju američkih medicinskih radnika izloženih virusu.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera