Duh zajedništva je izašao iz boce

Piše: Adis Hasaković

Gotovo nevjerovatno zvuče poruke koje dolaze iz kruga bosanskohercegovačkih narodnih stranaka o potrebi zajedničkog promišljanja zajedničke sudbine svih naroda i građana u Bosni i Hercegovini, bez isključivosti, s razumijevanjem u duhu onoga što bi se moglo nazvati vjekovnim bosanskohercegovačkim osjećajem za drugog i drugačije, a što je ujedno i moderna evropska demokratska praksa.

Čak ni vijest da smo i zvanično izašli iz recesije nije toliko bila važna koliko ovaj preokret od prije nekoliko dana u javnom komuniciranju lidera i predstavnika Srspske demokratske stranke, Partije demokratskog progresa, Hrvatske demokratske zajednice1990 i, na koncu, Stranke demokratske akcije.

Čak ni vijest da smo i zvanično izašli iz recesije nije toliko bila važna koliko preokret u javnom komuniciranju četiri stranke. 

Šok za javnost u pozitivnom smislu, ali i nevjerica u protivničkim političkim taborima. Najglasnija je vlast u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska, koja nastoji pokazati biračima u ovom dijelu Bosne i Hercegovine kako je zapravo savez sa strankama iz entiteta Federacija Bosne i Hercegovine ravan činu veleizdaje srpskih interesa. Mada se ove reakcije upućene putem Javnog servisa RS-a doimaju snažne i odlučne, prije će biti da je riječ o panici u vlastitim redovima.

Gdje sjede ‘glavne baje’

Sljedeći snažan udarac, koji će odjeknuti više nego sva galama predsjednika RS-a i lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika o tome kako se “onaj ko sadi tikve sa Sarajevom obija srpskom narodu o glavu”, stići će već 13. maja za kada je predviđena zvanična posjeta Sarajevu novog premijera Srbije Aleksandra Vučića. Zvanični Beograd s političkom opcijom koja ima apsolutnu većinu u Narodnoj skupštini Srbije, što sam preokret u politici prema Bosni i Hercegovini čini još značajnijim, želi pokazati da bosanskohercegovačke “glavne baje” ne sjede u Banjoj Luci.

Nacionalističku retoriku čelnika SNSD-a kako su lideri PDP-a i SDS-a Mladen Ivanić i Mladen Bosić izdajnici srpskog naroda, jer su u političkom savezu s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine i potpredsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem direktno i snagom “malja” koji razbija sve nedoumice prosječnog birača u RS-u, demantira prijateljska razmjena stavova Vučića i Izetbegovića o potrebi gradnje snažnijih veza Beograda i Sarajeva, a koja će biti krunisana i zvaničnim susretom u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Zvanični Beograd želi pokazati da bosanskohercegovačke ‘glavne baje’ ne sjede u Banjoj Luci.

Nova retorika će neminovno pokrenuti lavinu promjena i reformi, kako u strankama, tako i u društvu uopće. Da je tako imamo potvrdu na primjeru lidera HDZ-a 1990. Martina Raguža, čija je bosanskohercegovačka opcija zastupanja interesa hrvatskog naroda zajedno s interesima drugih naroda, ali i građana, bila prejaka za nekolicinu stranačkih čelnika da bi je mogli pratiti. Sasvim je moguće da će se promjene desiti i u većini drugih stranaka potpisnica platforme na kojoj se zasnivaju vrijednosti evropskih narodnih stranaka, jer vlastite birače treba uvjeriti i praktično da će se promjene zaista i desiti.

Svojevrsni ‘new deal’

Šansa i jedan do sada usamljen, ali smislen pronalazak rješenja za izlazak iz dugogodišnje političke krize u kojoj se Bosna i Hercegovina nalazi, izgleda da je na pomolu. Umjesto da pokušavaju raspiriti nacionalističke strasti, pa čak iskorištavajući krizu i nesreću u Ukrajini, vođe SNSD-a mogle bi za promjenu ponuditi nešto slično zajedno s, valjda je to još negdje na papiru zapisano, ideološki bliskim kolegama socijaldemokratama u Sarajevu pa da konačno dobijemo jednu pristojnu političku pozornicu u kojoj se desni centar, lijevi centar i pokoja regionalna ili neka druga politička opcija nadmeću za svoj dio izbornog kolača.

Ovako su sve knjige na temu nacionlizma zarad golih i, prije svega, materijalnih interesa pročitane. Jednostavno, premalo toga pametnog se dešava u životima birača da bi mogli nacionalizam zamijeniti za puki opstanak.

Sve su knjige na temu nacionlizma zarad golih i, prije svega, materijalnih interesa pročitane.

Sada je već jasno da će ovaj svojevrsni “new deal” bosanskohercegovačkih narodnih stranaka do te mjere približiti najveći dio birača u cijeloj zemlji da će tada i političke promjene na korist svih biti moguće. Kako god, možda u ovom trenutku paradoksalno zvuči jer eho sukoba i svađa još snažno odjekuje u medijskom prostoru zemlje. Ali, Banja Luka, Sarajevo i Mostar odavno nisu bili bliži. Duh zajedništva je izašao iz boce i teško da se u skorije vrijeme može natjerati ponovno natrag.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera