Oglasi

Dug hrvatskih građana - 3,2 milijarde eura

U samo šest godina zaduženi hrvatski građani ostali su bez 9.500 stanova i kuća.
Strahuje se da bi zaduženi hrvatski građani uskoro mogli prestići nelikvidnost cjelokupne privredeBoris Šćitar/ Pixsell

Broj dugotrajno blokiranih građana početkom ove godine narastao je na 310.000, a ukupan dug dosegnuo je 3,2 milijarde eura, upozorila je udruga Blokirani, koja će od Ustavnog suda zatražiti ocjenu ustavnosti Ovršnog zakona.

„Nastavi li Financijska agencija (FINA) sadašnjim tempom vrtjeti blokade, sredinom godine građani bi mogli prestići nelikvidnost cjelokupnog gospodarstva“, upozorila je predsjednica Udruge Miriam Kervatin.

Dodala je kako se „blokade računa šire poput epidemije“, te upozorila da su građani u šest godina ostali bez 9.500 stanova i kuća koji su prodani na dražbama.

Većina blokiranih, kaže, „u tu je situaciju došla zbog gubitka posla, pada plaća, a ne jer su bili špekulanti“.

„Za takve, ljude bez glasa, tzv. blokirane, osnovana je udruga koja želi zaštititi pravo i dostojanstvo dužnika, prava građana kojima je blokiran dohodak, imovina, mirovina i koji žive u siromaštvu i socijalno su isključeni“, navela je Kervatin.

Predsjednica udruge Blokirani upire prstom u Ovršni zakon, za koji kaže da je loš i za koji će Blokirani tražiti ocjenu ustavnosti, kako bi se ispunila forma na putu do konačnog cilja, a to su Europski sud za ljudska prava i rušenje samog zakona.

Hrvatska kao loš primjer

„Europski sud je prošle godine srušio španjolski ovršni zakon po istim kriterijima po kojima kritiziramo naš zakon“, uvjerava Kervatin, te dodaje kako „u Europi ne postoji država koja je blokirala toliko građana kao Hrvatska“.

„Kad je Ovršni zakon usvajan uvjeravalo se kako će se postepeno stanje popraviti, pitanje duga riješiti, a građani krenuti dalje, no dogodilo se suprotno“, kaže Kervatin.

Blokirani tvrde da ministarstva finanacija i pravosuđa nisu imala nikakvog sluha za njihove zahtjeve i prijedoge.

„Ministarstvu pravosuđa smo i pisali i telefonirali, no nitko nam nikad nije odgovorio“, navodi tajnica Blokiranih Darija Švob.

Kako se „postaje“ blokirani, Švob je posvjedočila na nekoliko primjera, pa je navela primjer čovjeku iz Osijeka, kojemu, zbog duga od 900 eura, prijeti ovrha kuće vrijedne 100.000 eura.

Pomogla mu je udruga Blokirani i skupila polovicu duga, pa je postupak ovrhe obustavljen do lipnja.

Udruga Blokirani krenula je kao Facebook grupa, registrirana je u veljači i od tada je gotovo 4.500 osoba apliciralo za članstvo. Dnevno pomoć traži 30-ak ljudi.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.