Dug Hrvatske svake sekunde veći za 59 eura

Hrvatski javni dug bi do kraja 2015. godine mogao dosegnuti kritičnu tačku od 90 posto BDP-a (Anadolija)

Javni dug Hrvatske iznosi gotovo 38,4 milijarde eura, a raste brzinom od 59 eura u sekundi, rečeno je na predstavljanju prvog “Brojača javnog duga”, koji je osmislila Udruga poreznih obveznika Lipa.

“Brojač javnoga duga” osmišljen kako bi se u izbornoj godini građanima ukazalo na ozbiljnost situacije i potakla vlast na rješavanje ovog pitanja.

“Prema zadnjim podacima, hrvatski javni dug bi do kraja 2015. godine mogao dosegnuti kritičnu tačku od 90 posto bruto domaćeg proizvoda”, saopćila je ova udruga.

Svaki stanovnik Hrvatske prosječno je zadužen za više od 8.870 eura, a svaka zaposlena osoba više od 187.000 eura.

Osim javnoga duga, građani će na ovom brojaču moći vidjeti koliki je javni dug po stanovniku te javni dug po zaposlenoj osobi.

Prepreka privrednog rasta

Upozorili su kako je u ekonomskim krugovima javni dug prepoznat kao jedna od najvećih prepreka privrednog rasta Hrvatske, koja ne spada u visokorazvijene zemlje.

Odnos njenog javnog duga i BDP-a, upozorili su, dosegao je vrijednost uporedivu s visokorazvijenim zemljama poput Velike Britanije ili Austrije.

Istakli su kako bez privrednog rasta i uravnoteženih javnih finansija nije moguće povećati standard života hrvatskih građana te upozorili kako je bitno zaustaviti daljnji rast javnog duga kroz fiskalno odgovornu politiku i time obrnuti trendove koji Hrvatsku trenutno vode u neželjenom smjeru.

Udruga Lipa tvrdi kako su zadnje tri hrvatske vlade povećale javni dug sa 16,15 na 37,74 milijardi eura.

“Brojač javnoga duga” će se u narednim mjesecima moći vidjeti na pet LED ekrana na nekoliko zagrebačkih trgova te na internetskim stranicama udruge Lipa.

Izvor: Agencije