Dug bogatih zemalja blizu poslijeratnom

Prema procjenama, zaduženost proizvođača 'crnog zlata' u Magrebu i na Bliskom istoku trebala bi u idućih pet godina skočiti za 2.000 milijarde dolara (Reuters)

Zaduženost zemalja i dalje raste posvuda u svijetu, napose u bogatim zemljama, gdje se približava razini na kojoj je bila nakon Drugog svjetskog rata, upozorio je u srijedu Međunarodni monetarni fond (MMF).

“Sada javni dug u prosjeku premašuje razinu koju je dosegnuo u vrijeme velike ekonomske depresije (u 1930-im) i približava se razini na kojoj je bio nakon Drugog svjetskog rata”, ističe MMF u polugodišnjem izvješću o zaduženosti, kako prenosi Hina.

Zaduženost zemalja izvoznica nafte, koje jako pogađa pad cijena sirove nafte, naglo raste kako bi se nadoknadio gubitak prihoda, ističe se u izvješću objavljenom u prigodi proljetnog zasjedanja MMF-a i Svjetske banke u Washingtonu.

Po njihovoj procjeni, zaduženost proizvođača ‘crnog zlata’ u Magrebu i na Bliskom istoku trebala bi u idućih pet godina skočiti za 2.000 milijarde dolara.

‘Nastaje nova stvarnost’

“Javne financije su imale tešku godinu. Nastaje nova stvarnost”, zaključio je Vitor Gaspar, glavni autor izvješća koji upozorava na posljedice usporavanja svjetskog gospodarstva. “Rizici rastu gotovo posvuda”.

Tako bi javni dug u Japanu trebao ove godine dosegnuti gotovo 250 posto BDP-a, 133 posto u Italiji, 107 posto u Sjedinjenim Državama i nešto više od 98 posto u Francuskoj, predviđa MMF.

Nikakvih procjena nema za Grčku koja je već šestu godinu u teškoj gospodarskoj krizi.

MMF još jednom poziva zemlje članice da budu spremne na “brzu reakciju” kako bi poduprle gospodarski rast i “smanjile ranjivost” koju potiče njihova zaduženost, priznajući ipak da je njihov politički manevarski prostor uzak.

“Izborni kalendar i političke blokade mogli bi u 2016. otežati primjenu mjera i usporiti ambiciozne politike u nekim velikim gospodarstvima”, zaključuje MMF.

Izvor: Agencije