Duel Dačića i Citaku UN-u: To su vaši kolonizatori

Ambasadorica Kosova u SAD-u Vlora Citaku izjavila je da je po završetku sjednice Vijeća sigurnosti UN-a ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić vikao na nju i na kosovsku delegaciju i vrijeđao ih.

“Poslije današnjeg zasjedanja Vijeća sigurnosti UN, dok sam razgovarala sa delegacijama SAD i Velike Britanije, srpski ministar vanjskih poslova je došao do mene vičući i vrijeđajući mene i kosovsku delegaciju”, objavila je Citaku na svom Twitter profilu.

“Ti sa kojima sjediš su vaši kolonizatori”, kazao je Ivic Dačić, misleći na diplomatske predstavnike SAD-a i Velike Britanije.

Prema izjavi ambasadorice Citaku za kosovske medije, šef srbijanske diplomatije se ponašao kao da se nalazi u kafiću, a ne u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Na snimku koji je objavila Citaku čuju se uvrede srbijanskog ministra. “Ajde ne sviraj, glupi ste koliko ste teški”, kazao je Dačić u zgradi UN-a prije nego što je napustio salu. Verbalnom okršaju prisustvovao je veći broj predstavnika međunarodne zajednice.

 

Reakcija na govor Vlore Citaku

Kako prenosi Tanjug, taj Dačićev komentar odnosio se zapravo na govor Citaku na sjednici Vijeća sigurnosti UN, u kojem je ona rekla da je u slučaju Srbije i Kosova riječ o dekolonijalizaciji.

Dačić je nakon sjednice Vijeća sigurnosti UN-a rekao da ga je ‘frapirala ta laž Citaku’.

“Koliko neko treba da nema stida da u Savetu bezbednosti pred velikim kolonijalnim silama koje su imale svoje kolonije širom sveta, i pred afričkim, južnoameričkim i azijskim zemljama koje su se oslobađale od kolonijalizma koristite jedan takav izraz, a da vas nije sramota, to je čist bezobrazluk”, rekao je Dačić za RTS.

On je pozvao Citaku da dokaže da su albanski spomenici na Kosovu postojali u 13. i 14. stoljeću.

“Kada mi donese jedan istorijski spomenik albanskog porekla iz 13. ili 14. stoljeća sa Kosova. Kada pokaže jedan spomenik iz tog perioda, onda bih mogao da kažem da su Albanci tu bili u to vreme. Ali reći za Srbe da su kolonizatori, da su vladali a ne živeli na Kosovu, to je bezobrazluk”, rekao je Dačić.

Optužbe protiv Krasnoščekova

Vlora Citaku optužila je u ponedjeljak službenika Misije Ujedinjenih naroda na Kosovu (UNMIK), ruskog državljanina Mihaila Krasnoščekova, da je, koristeći se službenim vozilom te misije, pomagao podizanje barikada i spriječio akciju policije Kosova u Zubinom Potoku.

Krasnoščekov je priveden tokom nedavne policijske operacije na sjeveru Kosova, kada je, osim njega, policija privela i jednog pripadnika lokalnog osoblja UNMIK-a.

U ime vlasti Kosova zatražila je međunarodnu istragu o cijelom incidentu, za koji je rekla da nema nikakve veze s UNMIK-om ni mandatom ruskih pripadnika u toj misiji.

Optužila je Srbiju da vodi kampanju “dehumanizacije” građana Kosova te podsjetila na nedavnu izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić o “ljudima iz šume”.

Izvor: Al Jazeera i agencije