Dubai zlatom plaća mršavljenje

Milioni dolara godišnje troše se na borbu i rješavanje sve većeg svjetskog problema – gojaznosti. Vlada Dubaija smislila je originalan način kako motivirati svoje građane da izgube koji kilogram.

Gojaznost u ovoj zaljevskoj državi je veliki problem, pa su tamošnje vlasti građanima za svaki izgubljeni kilogram obećali gram zlata.

“Željeli smo smisliti neku inovativnu kampanju tokom ramazana. Ovo je način na koji želimo ohrabriti ljude da vježbaju i smršave. Ko izgubi kilograme – dobit će nagradu“, kaže Hussein Lootah, generalni direktor Općine Dubai.

Učesnici kampanje “Vaša težina u zlatu”, važu se prilikom registracije i po završetku kampanje. Uvjet za nagradu su minimum dva izgubljena kilograma. A za svaku izgubljeni kilogram učesnik će dobiti gram zlata vrijedan 42 dolara. Tri učesnika koja najviše smršaju dobit će zlatne kovanice u vrijednosti 5.400 dolara

Motivacija građanima

“Zbog Dubaija sam se udebljala i to je razlog zašto sam ovdje. No, ne motivira me zlato već cijela ideja i priča oko ove kampanje, a to je zdravlje“, kaže Chaitra, učesnica kampanje.

Sa viškom kilograma bori se i Raid.

“Lijepo je imati ovakav izazov za mršavljenje. Jer zlato kao nagrada će mnoge ohrabriti, pogotovo tokom ramazana, kada je možda i najlakše izgubiti kilograme”, kaže on.

Za vaganje učesnika koristi se mašina koja detaljno analizira količinu vode, sala i mišića u tijelu.

“Većinom ljudi misle da su zdravi, ili da je njihov problem velika mišićna masa ili teške kosti. Tako sami sebe zavaravaju, no mi na ovaj način kažemo pravu istinu i mnogi ostanu pomalo šokirani”, kaže nutricionista Mohammad Hisham.

Ogromno bogatstvo, uživanje u hrani, lagodan život i slabo kretanje uzrok su gojaznosti. Ali i eksplozije dijabetisa kod odraslih i djece u zemljama Zaljeva. Kampanja “Vaši kilogrami u zlatu” dobra je motivacija za građane, a vlasti se nadaju da će i nakon njenog završetka građani nastaviti sa mršavljenjem.

Izvor: Al Jazeera