Državni tužitelj SAD-a objavio revidirani Muellerov izvještaj

Državni tužitelj Sjedinjenih Američkih Država William Barr objavio je danas jako iščekivanu revidiranu verziju izvještaja specijalnog savjetnika Roberta Muellera koji je istraživao povezanost predsjednika SAD-a Donalda Trumpa sa Rusijom.

Izvještaj, koji ima skoro 400 stranica, u više navrata je redigovan, a prikrivene su informacije koje su označene kao tajna, informacije koje se odnose na istrage koje su u toku i na veliku porotu, te na informacija koje se odnose na svjedočenja svjedoka i druge zapise.

Izvještaj sadrži pismene odgovore predsjednika Trumpa, oni su objavljeni u sklopu izvještaja bez revidiranja i čine 12 stranica ovog dokumenta koji ne zaključuje da je Trump vršio blokiranje pravde, ali ga ni ne oslobađa krivice.

Pokušaji preuzimanja istrage

Trump je Muelleru odbio zahtjeve za razgovore lice u lice, a pismeno mu je naveo kako se ne sjeća nekoliko ključnih događaja na koje se odnosi istraga specijalnog savjetnika, među kojima je i susret 2016. u Trump Towersu između vodećih saradnika aktuelnog predsjednika i ruskog advokata koji je nudio pomoć u kampanji pred izbore.

Muellerov tim, navodi se u izvještaju, nije bio zadovoljan pismenim odgovorima Trumpa, ali je odlučio da ne traži sudski poziv kako bi izvršili razgovor. Tužitelji nazivaju Trumpove odgovore „neadekvatnim“, te kako su razmatrali opciju sudskog poziva, ali su odlučili da to ne rade zbog moguće duge pravne borbe.

Također, tužitelji navode kako su imali dovoljno informacija iz drugih izvora kako bi dobili „relevantne činjenične zaključke o namjeri i kredibilnosti“.

Prvi čovjek SAD-a je također naveo kako se ne sjeća da mu je rečeno kako mu ruski predsjednik Vladimir Putin želi pomoći u kampanji ili naštetiti naporima Hillary Clinton, kao ni toga da mu je bilo koji strani lider želio pomoći.

U izvještaju se navode pokušaji Trumpa da preuzme kontrolu istrage i isforsira uklanjanja specijalnog savjetnika.

Novi masakr u subotu navečer

U Muellerovom izvještaju se navodi kako je Trump, na imenovanje ovog savjetnika, kazao kako je to „kraj njegovog predsjenikovanja“. Mueller je istražio više pokušaja Trumpa da ograniči njegovu istragu u sklopu odlučivanja da li je predsjednik djelovao u smjeru „ometanje pravde“.

Juna 2017. godine, Trump je naredio savjetniku Bijele kuće Donu McGahnu da kaže tada vršitelju dužnosti državnog tužitelja da je Mueller u sukobu interesa i kako zbog toga mora biti uklonjen, navodi se u izvještaju.

McGahn je odbio prenijeti Trumpovu naredbu za otpuštanje Muellera „jer ga je bilo strah da će biti smatran pokretačem novog ‘masakra u subotu navečer'“, a taj termin je korišten tokom Nixonovog skandala Watergate.

U izvještaju se navodi kako postoje „značajni dokazi“ da je Trump otpustio Jamesa Comeyja sa mjesta direktora FBI-a 2017. zbog njegove „nespremnosti da javno kaže kako predsjednik nije lično pod istragom“.

Različita verzija za Kongres

Uoči objave izvještaja, Barr je branio predsjednika Trumpa na konferenciji za medije. On je istakao kako Mueller nije našao povezanost između Trumpove kampanje i Moskve.

Barr, koga je imenovao aktuelni američki predsjednik, istakao je danas kako se izvještaj specijalnog savjetnika odnosi na 10 slučajeva gdje je Trumpovo djelovanje istraživano kao mogući činovi krivičnog ometanja pravde.

Tužitelj je pred objavu revidiranog izvještaja specijalnog savjetnika Roberta Muellera o Rusiji i predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Donaldu Trumpu, izjavio je u četvrtak kako nema ništa protiv Muellerovog svjedočenja Kongresu SAD-a.

On je na konferenciji za novinare u Washingtionu naveo kako će Kongresu biti omogućeno da vidi cijeli izvještaj, osim informacija koje se odnose na veliku porotu.

Tužitelj je istakao kako su u izvještaju koji će biti predstavljen javnosti skrivene još tri vrste informacija, poput onih koje se odnose na sudske procese koji su u toku te izvori i metode osjetljivih obavještajnih izvora.

Mueller može lično svjedočiti

Kazao je kako se nada da će omogućavanje opširnijeg izvještaja Kongresu i njegovo nadolazeće svjedočenje na Capitol Hillu “zadovoljiti sve potrebe kongresmena koje se odnose na informacije o istrazi specijalnog savjetnika”.

Barr je rekao kako “nema primjedbi” na to da Mueller “lično svjedoči” pred Kongresom o svojoj istrazi.

Agencije navode kako Mueller ostaje uposlenik Ministarstva pravde i zbog toga ga Barr može spriječiti da govori pred kongresmenima.

Demokrate su razmatrale da pozovu Muellera da svjedoči, ali ga još nisu pozvale zvanično.

Državni tužitelj SAD-a je također rekao kako predsjednik Trump nije koristio svoje izvršne privilegije prema bilo kojoj od informacija u izvještaju specijalnog savjetnika.

Navodi kako je savjetnik Bijele kuće provjerio revidiranu verziju izvještaja prije odluke Trumpa da ne poseže ka svojim privilegijama.

Barr je u četvrtak objasnio kako se izvještaj Muellera odnosi na 10 epizoda koje se odnose na Trumpa, a koje su istražene kao potencijalni činovi kriminalne opstrukcije pravde.

Demokrate se žale zbog izjava

Naveo je kako Mueller nije došao do “tužilačke odluke” te kako su on i zamjenik tužitelja Rod Rosenstein zaključili kako dokazi nisu dovoljni da se utvrdi kako je predsjednik napravio prekršaj.

Očekuje se kako će Barr uskoro Kongresu dati revidiranu kopiju Muellerovog izvještaja u kojem se tretira istraga mogućeg ruskog miješanja u predsjedničke izbore 2016. godine i u kampanju Trumpa.

Demokrate su se žalili kako je konferencija za medije državnog tužitelja pokušaj utjecanja na reakcije prije objave izvještaja.

Izvor: Agencije