Državni tužilac: Trumpovi tvitovi čine moj posao nemogućim

Barr je imenovan za glavnog tužioca u februaru prošle godine (EPA)

Američki državni tužilac William Barr kazao je da ga predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump “potkopava” komentiranjem slučajeva na Twitter nalogu što čini posao tužioca nemogućim.

Njegova kritika Trumpa dolazi usred intenzivnog nadzora Ministarstva pravosuđa u vezi sa slučajem u koji je umiješan Roger Stone, osuđeni bivši savjetnik predsjednika, prenosi Fena.

“Vrijeme je da se zaustavi tvitanje o krivičnim predmetima Ministarstva pravosuđa. Ne mogu raditi svoj posao s konstantnim komentarima koji me potkopavaju”, kazao je Barr za ABC News.

Vođa senatske većine Mitch McConnell pozvao je predsjednika da posluša tužitelja Barra.

Ministarstvo pravosuđa saopćilo je da planira smanjiti zatvorsku kaznu za Stonea, dugogodišnjeg predsjednikovog prijatelja.

Stone je osuđen u novembru zbog opstrukcije istrage koju je provodio Komitet za obavještajne poslove o ruskom uplitanju u izbore 2016. godine.

Četiri tužitelja odstupila

Federalni tužitelji u početku su preporučili da Stone treba odslužiti zatvorsku kaznu u trajanju od sedam do devet godina zbog pokušaja sprečavanja istrage, a Trump je ubrzo izrazio protivljenje, objavivši na svom Twitter nalogu da je to “užasna i vrlo nepravedna situacija”.

Ministarstvo pravosuđa tada je poništilo preporuku vlastitog tužilačkog tima, postavljajući pitanje da li je Barr djelovao u korist predsjednika Trumpa, nakon čega su četiri tužitelja odstupila iz tima.

Predsjednik Trump pohvalio je Barra koji je preuzeo slučaj, a Barr je tvrdio da predsjednik nikada od njega nije tražio da učini bilo šta u tom predmetu, ali je potvrdio da predsjednikovi tvitovi o slučajevima u toku onemogućavaju njegov posao.

“Neću dozvoliti nikakvo maltretiranje ili uplitanje u slučajeve… bilo da se radi o Kongresu, novinarima ili predsjedniku”, kazao je Barr i izrazio nadu da će Trump poštovati njegov poziv.

Barr je imenovan za glavnog tužioca u februaru prošle godine. Doživljavaju ga bliskim saveznikom predsjednika, što je drugačije od odnosa kojeg je Trump imao s Barrovim prethodnikom Jeffom Sessionsom.

Izvor: Agencije