Državni ispraćaj Georgea H. W. Busha

George H. W. Bush rođen je u bogatoj porodici u Novoj Engleskoj (EPA)

“Do posljednjeg dana očev život bio je instruktivan”, rekao je George W. Bush u govoru koji je održao u spomen svom preminulom ocu.

“Učio nas je kako da odrastamo dostojanstveno, uz humor i ljubaznost i, kad ga je dragi Bog konačno pozvao k sebi, otišao je gledajući hrabro ispred sebe i s radošću”, dodao je.

“Kroz suze moramo reći: bili smo blagoslovljeni poznavajući te i voleći te, plemeniti čovječe, i bio si najbolji otac koga sin ili kćerka mogu imati”, dodao je.

Američki predsjednik Donald Trump i četvorica bivših američkih predsjednika prisustvovali su ispraćaju Georgea H. W. Busha u Nacionalnoj katedrali u Washingtonu, u rijetkom trenutku jedinstva podijeljene Amerike.

Prve zvanice počele su stizati već ujutro u 11 sati po lokalnom vremenu, u prisutnosti Donalda i Melanije Trump, Baracka i Michelle Obame, porodica Clinton i Carter, kao i porodice Bush.

Brojni strani zvaničnici prisustvuju svečanom ispraćaju, među njima britanski princ Charles i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Dan nacionalne žalosti

Nije predviđen govor Donalda Trumpa, a papa Franjo poslao je telegram saučešća.

George H. W. Bush, rođen u bogatoj porodici u Novoj Engleskoj, vodio je zemlju od 1989. do 1993. i tokom završetka hladnog i prvog Zaljevskog rata, dok ga 1992. nije pobijedio demokrata Bill Clinton.

Na dan nacionalne žalosti zatvoreni su većina državnih institucija i Wall Street, a glasanja u Kongresu i rasprave na Vrhovnom sudu odgođeni su.

Izvor: Agencije