Državna revizija u Janafu posljednji put bila 2014. godine

Dražen Barišić i Vinko Grgić tokom dovođenja pred sudiju istrage zbog afere Janaf (Željko Lukuni? / Pixsell)

Glavni državni revizor Ivan Klešić izjavio je u srijedu kako je Državni ured za reviziju posljednji put bio u Janafu prije šest godina, kada je radio reviziju javne nabave i utvrdio mnogo nepravilnosti.

Izvještaj o tome dostavljen je Hrvatskom saboru i Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH), prenosi Hina.

Državni revizori dali su Janafu 18 naloga i preporuka, od kojih je do 2018. godine provedeno 14, a četiri nisu, odgovorio je Klešić na pitanje Mire Bulja (Mosta), koji se zanimao je li i kada Ured obavio reviziju Janafovog poslovanja.

“Vidimo posljednjih dana da se odluke donose po klubovima, što Ured ne može revidirati”, rekao je Bulj.

Direktor i zastupnici u pritvoru

Očito je mislio na aferu Janaf i Klub u Slovenskoj 9, s kojim se povezuje donedavni šef Janafa Dragan Kovačević, ali i niz drugih uglednika iz politike, ekonomije i javnog života.

Ured je radio reviziju efikasnosti javne nabave za razdoblje 2011-13, a ovo što se sada događa kolege iz DORH-a i PNUSKOK-a (Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta) rade prošle i ove godine, rekao je Klešić Bulju.

Klešić kaže kako ne stoji dojam da se stvari s trošenjem javnog novca iz godine u godinu pogoršavaju.

“Ne bih tako rekao, stvari se ipak popravljaju”, istaknuo je, pripisujući to učincima novog zakona, uvođenju kazni za nepoštivanje preporuka Ureda te činjenicu da i Evropska komisija prati razvoj situacije.

Sudija istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je 19. septembra jednomjesečni istražni zatvor gradonačelniku Velike Gorice Draženu Barišiću i gradonačelniku Nove Gradiške Vinku Grgiću, koji su i saborski zastupnici.

Istražni zatvor im je, na prijedlog USKOK-a, određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja nedjela.

‘Mito za milionske poslove’

Obojica osumnjičenih u aferi Janaf ranije su na ispitivanju u USKOK-u odbacili krivicu.

Ranije je pritvor određen i deseterici privedenih iz afere Janaf, koje se sumnjiči za trgovanje utjecajem, podmićivanje, zloupotrebu položaja i pomaganje u tim radanjama.

Jedan od glavnih osumnjičenika je direktor Janafa Dragan Kovačević.

Uz Kovačevića, istragom je obuhvaćen prvookrivljeni Krešo Petek, osnivač i stvarni voditelj poslovanja kompanije Elektrocentar Petek, koji je šefu Janafa i gradonačelnicima Barišiću i Grgiću navodno davao mito kako bi raznim malverzacijama osigurali da njegova firma dobije milionske poslove.

Izvor: Agencije