Državna imovina Hrvatske ponuđena na aukciji

Hrvatska Vlada, Sabor, pojedina ministarstva, ali i javna poduzeća ponudili su na javnoj dražbi građanima automobile koje više ne koriste. Ukupno se prodaje 215 automobila, a interes kupaca je velik.

U jednom od luksuznih automobila donedavno su se vozili državni dužnosnici. Riječ je o najskupljem automobilu na dražbi, a početna mu je cijena 7.000 eura.

“Za njega ne možemo predvidjeti koliku će cijenu postići, ali bit će prodan – to je sigurno”, ukazuje Mario Perić, voditelj javne dražbe.

“Probat ću ga kupiti, ali to ne znači da ću ga kupiti. Koliko imam u džepu, toliko sam spreman dati. Sve što imam u džepu, a u moj džep gledam samo ja”, kaže Vojo, kupac iz Rijeke.

Nudi se sve

Od mopeda i motocikala do džipova i kamiona – na dražbi se nudi sve. Što više ne treba, primjerice hitnoj pomoći ili policiji, mogu kupiti građani. Neke početne cijene iznose samo nekoliko desetaka eura.

Zato je Danijel Kirin doputovao 150 kilometara iz Pitomače, tražeći dostavno vozilo.

“Ne može se upaliti, ne može se isprobati, onda na kraju se vidi što ste kupili. Rizik? Jeste veliki. Ako ide za početnu cijenu, onda će se isplatiti riskirati”, priznaje Kirin.

Goran je došao iz Vinkovaca. Traži terensko vozilo. Jednom od njih je početna cijena 3.500 eura.

“Čujte, kad bi kupili za tu cijenu, kako da ne. Do 30 posto te vrijednosti sam spreman dati, dalje ne”, kaže Goran.

Potrebno uplatiti kotizaciju

Do kuda su kupci spremni ići znat će se sutra, kada se održava javna dražba. Pravo sudjelovanja imaju kupci koji su danas uplatili 10 posto početne cijene.

“Rezultat će sigurno biti dobar zato što će se prodati većina vozila. Možda neki mali dio će ostati, ali uglavnom bit će veći dio prodan”, dodaje Mario Perić.

Najveći broj vozila ponudile su policija, hitna pomoć i Hrvatska pošta. Kažu, na ovaj način rješavaju se dotrajalih, kako bi onda nabavljali nova.

“Ono što je zanimljivo je da su to vozila stara više od 10 godina tako da su doista dotrajala. Početne cijene su naravno u skladu s tim, s njihovom tržišnom vrijednošću. Samu početnu cijenu određuje naše povjerenstvo u suradnji sa stručnjacima”, ukazuje Jo Kempen iz Hrvatske pošte.

Ne zna se koliko će pojedina državna tijela zaraditi ovom prodajom, jer dražba je, kažu – lutrija.

Izvor: Al Jazeera