Državljani EU i regije, ali ne i Srbije, mogu u Crnu Goru

U Crnu Goru mogu ulaziti stanci iz država gdje je manje od 25 aktivnih slučajeva COVIDA-19 na 100 hiljada stanovnika (EPA)

Crna Gora će od 1. juna otvoriti granice za ulazak stranaca iz 26 zemalja Evropske unije i regije bez karantina i izolacije, javila je Al Jazeerina reporterka iz Podgorice Milica Marinović.

“Kriterijum je manje od 25 aktivnih slučajeva COVID-a 19 na 100.000 stanovnika”, kaže Marinović. 

“Među zemljama regije, ulazak u Crnu Goru biće dozvoljen državljanima Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kosova, Albanije i Slovenije. Nacionalno koordinaciono tijelo ovu odluku donijelo je na prijedlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore”.

Oštre reakcije Beograda

Crnogorska granica još nije otvorena za državljane Srbije, što je već nekoliko dana izaziva oštre reakcije zvaničnog Beograda.

Premijerka Srbije Ana Brnabić pozvalaje stanovnike te zemlje da ne ljetuju u Crnoj Gori.

U međuvremenu je beogradski Aerodrom “Nikola Tesla” zabranio slijetanje aviona Montenegro Airlinesa.

Premijer Crne Gore Duško Marković rekao je u srijedu da odluka o zatvaranju i otvaranju granica nije usmjerena ni protiv koga.

Granice otvara i Hrvatska

Izmjenom odluke o privremenoj zabrani prelaska granice Hrvatska će također omogućiti ulazak u zemlju državljanima Slovenije, Mađarske, Austrije, Češke, Slovačke, Estonije, Litve, Latvije, Njemačke i Poljske, najavio je u četvrtak hrvatski premijer Andrej Plenković, prenosi Hina.

“Prema našoj analizi, epidemiološkim komparativnim slikama, ovo su zemlje u kojima postoji ili sličan napredak kao u Hrvatskoj ili su trendovi takvi da možemo donijeti takvu odluku i omogućiti uz odgovarajuće epidemiološke preporuke i posebnu aplikaciju koja je već napravljena, dolazak državljana iz ovih zemalja u turističkoj sezoni”, rekao je Plenković na sjednici vlade.

Kako se situacija bude poboljšavala, širit će se, kaže, ciljna skupina zemalja iz kojih turisti mogu doći u Hrvatsku.

Pritom se zadržava epidemiološka kontrola i obveza pridržavanja općih i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović pozvao je strane državljane da na web stranici entercroatia.mup.hr, popune obrazac najave ulaska u Hrvatsku kako bi se skratilo vrijeme čekanja na graničnim prijelazima.

Putnici koji unaprijed ne dostave svoje podatke učinit će to na granici prilikom ulaska u zemlju.

BiH i Srbija se otvaraju za regiju

Bosna i Hercegovina 1. juna također otvara aerodrome i granice za građane Hrvatske, Srbije i Crne Gore, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija obraćajući se novinarima u Sarajevu.

“Donijeli smo odluku da od 1. juna otvorimo granice sa susjednim državama bez bilo kakvih ograničenja vezanih za testiranja na korona virus”, rekao je Tegeltija.

“Nažalost, te susjedne države nisu bile blagonaklone prema BiH na isti način”, dodao je.

Aerodromi u Sarajevu, Tuzli i Mostaru se otvaraju za međudržavni saobraćaj uz poštivanje određenog režima.

Građani Hrvatske, Srbije i Crne Gore moći će ulaziti u BiH bez testova na korona virus i pozitivnog pisma.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je danas da je nelogičan potez Podgorice da ne otvori granice sa Srbijom, prenosi Tanjug.

Dačić je rekao da je Srbija ranije najavila da će od 1. juna otvoriti granice s Bosnom i Hercegovinom, Sjevernom Makedonijom, Crnom Gorom i Albanijom.

“Malo je nelogično da to sada ne prate i druge zemlje u regionu”, rekao je Dačić, odgovarajući na pitanja novinara.

Izvor: Al Jazeera i agencije