Države upozoravaju: Gradovi u SAD-u nesigurni

Zbog protesta gradovi SAD-a potencijalno opasni za državljane zemalja s Bliskog istoka i Kariba (AP)

Bahrein, Bahami i Ujedinjeni Arapski Emirati upozorili su svoje državljane da budu na oprezu prilikom posjeta američkim gradovima, u kojima hiljade ljudi protestiraju zbog policijske brutalnosti usmjerene prema Afroamerikancima.

Sjedinjene Američke Države spadaju u red zemalja koje redovno objavljuju upozorenja za putovanja svojim građanima, apelirajući da budu oprezni kada posjećuju zemlje zahvaćene nasiljem ili države koje njihova administracija označi kao politički nestabilne.

Sada je SAD u središtu zabrinutosti vlada zemalja s Bliskog istoka i Kariba zbog protesta u brojnim gradovima. 

Ambasada Bahreina u SAD-u zatražila je od svojih državljana da budu oprezni zbog protesta ili drugih vrsta okupljanja širom Sjedinjenih Američkih Država. 

Bahami su svoje sugrađane upozorili da budu oprezni prilikom posjete američkim gradovima zbog oružanih incidenata u kojima su meta policije mladi Afroamerikanci. 

Sumnjivi zbog odjeće

Ujedinjeni Arapski Emirati su od svojih studenata i državljana koji borave u SAD-u, također, zatražili da budu oprezni, koristeći sličan ton kao State Department kada upozorava Amerikance da budu oprezni prilikom posjeta zemljama koje su bile meta oružanih napada.

Nešto ranije Ministarstvo vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata upozorilo je svoje građane, koji namjeravaju putovati u inozemstvo, da zbog vlastite sigurnosti izbjegavaju nošenje tradicionalne odjeće.

Razlog za zabrinutost bio je incident koji se desio u američkoj državi Ohio kada je državljanin Emirata zbog odjeće bio povezan s terorizmom.

Mediji su tada javili da je državljanin Ujedinjenih Arapskih Emirata Ahmed al-Menhali priveden u jednom hotelu.

Nedugo nakon ispitivanja Al-Menhali je pušten uz izvinjenje policije.

Izvor: Agencije