Države koje vrše blokadu dolaze na Kup Zaljeva u Katar

Titulu pobjednika branit će Oman koji je 2017. godine pobijedio UAE u finalu boljim izvođenjem penala (AFP)

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein potvrdili su kako će učestvovati u ovogodišnjem turniru Zaljevski kup u Kataru, promijenivši ranije odluke da će bojkotirati takmičenje, prenosi Al Jazeera English.

Nogometni savez UAE-a je u saopćenju objavio kako je odlučio učestvovati u 24. izdanju turnira na kojem tradicionalno učestvuju sve države Zaljeva, a to je odlučio “nakon što je dobio novu pozivnicu iz Federacije Kupa Arapskog Zaljeva”.

Slična saopćenja su objavili nogometni savezi Saudijske Arabije i Bahreina te tako potvrdili učešće nakon dobijanja novih poziva.

Ponavljanje žrijeba

Zbog novog razvoja situacije, Federacija Kupa Zaljeva će morati ponoviti žrijeb grupa, kako bi tri reprezentacije bile uvrštene, a koje su ranije kazale kako će bojkotirati turnir krajem ovog mjeseca, u skladu sa svojom kopnenom, zračnom i pomorskom blokadom Katara, koja traje više od dvije godine.

Zajedno s Egiptom, tri države su u junu 2016. godine optužile Dohu da “podržava terorizam”, a ove optužbe Katar učestalo i kategorički odbacuje.

Katarski ministar vanjskih poslova Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani novinarima je u utorak rekao kako su se desile “neke rasprave o aktuelnom sporu u Zaljevu”.

“Postoje američki napori, koje Katar cijeni, da se sačuva jedinstvo GCC-a i da se vrati na nekadašnje, kazao je on govoreći o Vijeću zaljevske saradnje (GCC), koje čine Katar, Saudijska Arabija, UAE, Bahrein, Kuvajt i Oman.

“Katar je uvijek otvoren za dijalog i uvijek izražava spremnost na bezuvjetni dijalog, zasnovan na obostranom respektu, nemiješanju u vanjske poslove drugih država i poštivanju suvereniteta drugih država.”

Oman aktuelni prvak

Prethodno izdanje Kupa Zaljeva prije dvije godine je trebalo biti održano u Kataru, ali je izmješteno u Kuvajt zbog blokade.

Turnir bi trebao biti održan od 24. novembra do 9. decembra na Međunarodnom Khalifa stadionu, zdanju kapaciteta 40.000 gledalaca u katarskoj prijestolnici Dohi.

Ovo je četvrti put da je Katar domaćin regionalnog takmičenja u nogometu.

Titulu pobjednika branit će Oman, koji je 2017. godine, po drugi put, osvojio trofej, pobijedivši UAE u finalu boljim izvođenjem penala.

Izvor: Al Jazeera