Država Srbija (ne) napušta medije

U Skupštini Srbije raspravlja se o prijedlozima novih medijskih zakona. U Vladi kažu da se ovim prijedlozima obezbjeđuje istinito i nepristrasno informiranje. Njihovim usvajanjem, kako tvrdi ministar kultura i informiranja Ivan Tasovac, obezbjeđuje se izlazak države iz vlasništva u medijima do sredine iduće godine.

Pune 44 godine iz zgrade “Beograđanka” stanovnici glavnog grada kroz vijesti radija i televizije dobijaju servisne informacije. Zbog novog Zakona o medijima, Studio B ostaje bez finansijera. Grad Beograd ga više neće plaćati. Briše se član iz zakona o glavnom gradu u kojem piše da Beograd treba imati javni servis.

“Problem je u tome što se to sprovodi nevešto i nekompetentno. Nekompetntni ljudi pod parolom Evropa traži da država izađe iz medija sprovode faktički genocid nad medijima u Srbiji. Od dosadašnjih 50 privatizovanih elektronskih medija u Srbiji, 49 više ne postoji”, kaže Milorad Roganović, novinar radija Studio B.

‘Nije šija nego vrat’

Udruženje novinara Srbije neće podržati Zakon ukoliko ne bude usvojen njihov amandman. Predložili su da loklane samouprave izdvoje minimum dva posto iz budžeta za finasiranje medija kroz projekte. Ministarstvo lokalne samouprave kaže da je to neustavno.

“Iako država može da se umeša lokalnim samoupravama, da im kaže mora da bude za političke stranke, mi smatramo da na isti način taj način može da se umeša za nešto što je mnogo važnije, što je javni interes, što je informisanje građana i slobode izražavanja”, rekla je Ljiljana smajlović, predsjednica UNS-a.

Ministar informiranja Tasovac kaže da je zakonom definiran izlazak države iz medija. Rok za privatizaciju je 1. juli 2015. godine. Obaveza privatnika je da pet godina taj medij zadrži istu djelatnost.

“Ukoliko do 1. jula naredne godine ne bude prodat kapital, postupak prodaje se obustavlja. Akcije će biti ponuđene zaposlenima, a ukoliko zaposleni odbiju ponudu, kapital prestaje da postoji i briše se iz registra medija”, poručio je Tasovac.

Prijedlog zakona o javnim medijskim servisima predviđa postojanje dva javna servisa – Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodina. Za njihovo funkcioniranje građani su do sada plaćali pretplatu. Zakonom se predviđa njeno ukidanje, ali se zato uvodi obavezna taksa od 4,3 eura. Opozicija kaže – “nije šija nego vrat”.

Po hitnom postupku

“Ono što su nazivali pretplatom, sada će nazivati taksom, a sistem, odnosno suma, je ista. Ukoliko to bude dalo rezultat, mislim da će i javni servisi u tom smislu biti relaksirani, ali je problem tu kada oni u tom prelazonom periodu budu u budžetu”, tvrdi Aleksandra Jerkov iz Demokratske stranke.

Novinarska udruženja također zamjeraju što novi zakon nije imao detaljnu javnu raspravu, već je usvojen na brzinu, a proslijeđen je Skupštini na usvajanje po hitnom postupku.

„Kako kažu u Vladi Srbije, novi medijski zakoni su preduslov za uvođenje digitalizacije u Srbiji, koja bi trebalo da se sporvede do “una 2015. godine”, izvještava iz Beograda reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

Država je vlasnik ili suvlasnik u 79 medija. U Srbiji je registrirano oko 1.300 javnih glasila.

Izvor: Al Jazeera