Oglasi

Društvene mreže: Novo brojanje glasova ili nova izborna pljačka?

Korisnici društvenih mreža nisu krili svoju ogorčenost kroz komične komentare izbornog procesa u BiH.
Jedan od komentara (ponovnog) brojanja glasovaTwitter

Stranka Narod i Pravda uputila je saopćenje za javnost u kojem obavještava javnost i građane „da je u toku najveća postizborna krađa koja za cilj ima oduzimanje glasova“ koje je ta stranka dobila na općim izborima u Bosni i Hercegovini.

„U cilju da u finišu brojanja glasova SDA obezbijedi sebi dodatne mandate, a drugim strankama, prije svega Narodu i Pravdi, oduzme glasove, počelo je ponovno brojanje i to uglavnom na onim biračkim mjestima na kojima je Narod i Pravda imala najveći uspjeh. U 14:56 sati nam je javljeno da u 15:00 sati počinje ponovno brojanje glasova, sve sa ciljem da se onemogući da imamo svoje posmatrače na licu mjesta. Šta više, na mnogim mjestima u Novom Grdu, u Centru i na Ilidži, našim akreditiranim posmatračima zabranjen je ulaz mimo zakona i svih pravila CIK-a“, navode iz Naroda i pravde.

Iz ove političke opcije pozvali su građane da zaštite svoje pravo na izbornu volju i zaštite cijeli proces od beskrupulozne krađe, kada ga već ne štite oni koji bi morali (CIK i druge nadležne institucije).

„Poručujemo svim ovim bahatim kriminalcima koji bi da ono što nisu mogli steći voljom naroda nadoknade brutalnom krađom, da će Narod i Pravda svim sredstvima spriječiti pljačku glasova i izigravanje volje građana. Pozivamo predstavnike svih medija u Bosni i Hercegovini da pod hitno dođu na mjesta ponovnog brojanja i svojim medijskim sredstvima pomognu građanima da saznaju šta se dešava s njihovim glasovima i zašto je cijeli ovako tajnovit, netransparentan i nezakonit!?", navodi se u saopćenju.

Reagirala je i Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH), odnosno njihov politički direktor Damir Mašić koji je na Twitteru objavio:

Inače, SDP-ov kandidat Denis Bečirević za nekoliko postotaka je izgubio na izborima za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda od kandidata Stranke demokratske akcije (SDA) Šefika Džaferovića.

Reagirala je SDA, odnosno njen Kantonalni odbor. Oni su stav Naroda i pravde nazvali "paničnom reakcijom po principu 'držite lopova'.

Naravno, nije izostalo ni šaljivo-komičarskih osvrta na spori proces prebrojanja glasova, ali i na cijeli izborni proces:

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.