Društvene mreže: Kultna fotografija palestinskog demonstranta

Fotografija je snimljena tokom protesta protiv izraelske blokade Gaze 22. oktobra (Anadolija)

Fotografija polugolog mladog demonstranta u Gazi koji nosi u jednoj ruci palestinsku zastavu, a u drugoj praćku, mnoge korisnike društvenih mreža podsjetila je na kultnu sliku Eugena Delacroixa, Sloboda vodi narod.

Mustafa Hassoun, fotograf turske agencije Anadolija, fotografirao je 22. oktobra 20-godišnjeg Palestinca A'eda Abu Amra na protestima protiv izraelske blokade.

Abu Amr se jasno razlikuje od ostalih demonstranata i reportera oko njega, koji su nosili zaštitne pancire. Fotografija je podijeljena više od pet hiljada puta.

Ovaj mladi Palestinac živi u naselju al-Zaytoun u gradu Gaza.

On svakog petka i ponedjeljka protestira sa svojim prijateljima.

“Iznenadio sam se kada sam vidio da je moja fotografija postala popularna”, kazao je on za Al Jazeeru. “Učestvujem na protestima na sedmičnoj bazi, nekada češće. Nisam bio svjestan da je fotograf blizu mene.”

Amro kaže da su mu prijatelji sutradan poslali fotografiju snimljenu u Beit Lahiyi u sjevernom dijelu Gaze, kada su vidjeli da se proširila društvenim mrežama.

“Ne idem na proteste kako bih se fotografirao, ali me je ovo ohrabrilo da nastavim demonstrirati”, kazao je on.

“Istu zastavu nosim na svim protestima. Prijatelji mi se smiju i govore da je lakše bacati kamenje bez zastave u drugoj ruci, ali ja je ipak nosim.

Ako me ubiju, želim biti umotan u istu zastavu. Zahtijevamo povratak naših prava, a protestiramo za naše dostojanstvo i dostojanstvo budućih generacija.”

Laleh Khalili, profesor SOAS univerziteta, podijelila je na Twitteru fotografiju uz komentar: “S***e, kakva slika, ‘13, pokušaj razbijanja morske blokade Gaze'”.

U narednom tvitu objavila je sliku Sloboda vodi narod francuskog slikara Eugena Delacroixa, naslikanu u čast Julske revolucije 1830. godine, u kojoj je zbačen francuski kralj Charles X.

Na toj kultnoj slici žena koja simbolizira slobodu vodi ljude preko barikada i poginulih boraca, noseći trobojnu zastavu Francuske revolucije, koja je kasnije postala zastava Francuske.

Mnogi korisnici Twittera su se složili s ovim poređenjem.

“Fotografiran tokom rušenja Bastilje”, našalio se Yousef Munayyer, član Američke kampanje za prava Palestinaca.

Izvor: Al Jazeera