Društvena mreža Google+ prestaje s radom 2. aprila

Društvene mreže su pod pritiskom zbog političkog oglašavanja uoči američkih predsjedničkih izbora 2020. godine (EPA)

Google je odlučio da ugasi svoju društvenu mrežu prošle godine, nakon brojnih sigurnosnih propusta, a krajnji datum je pomeren za početak aprila ove godine, nakon što je otkriven bag koji je ugrozio 52,5 miliona korisnika.

Formalno objašnjenje koje je navedeno na web stranici kompanije je da je odluka o ukidanju mreže donetai zbog toga što se slabo koristila, kao i zbog izazova koji se tiču održavanja uspešnog proizvoda koji ispunjava očekivanja potrošača.

Tehnološki gigant je objavio da Google+ posle 2. aprila više neće postojati i detaljno je opisao korake koje će preduzeti do tog dana.

Počevši od 4. februara, korisnici više neće biti u mogućnost da kreiraju nove profile, stranice, zajednice i dogadaje.

Mogućnost preuzimanja podataka

Kompanija će istog dana staviti i tacku na mogućnost korišćenja Google+ za komentarisanje na Blogger-u, iako će druge platforme imati vremena to da ucine do 7. marta.

U narednih nekoliko nedelja, tasteri za prijavljivanje putem Google+ će prestati da rade i biće zamenjeni tasterima za prijavljivanje putem Google, u nekim slucajevima.

Kod onih zajednica koje su sakupile mnogo zanimljivih i važnih podataka, kompanija će moderatorima dati priliku da ih preuzmu početkom marta.

Međutim, Google+ za korisnike G Suite-a će i dalje nastaviti sa radom.

Uskoro bi trebalo da dobije i novi izgled i nove funkcije, navodi se na sajtu kompanije.

Izvor: Al Jazeera i agencije