‘Drugo poluvrijeme’ srebreničkog genocida

Hatidža Mehmedović: Utakmica nije običan događaj, to je dodavanje soli na rane porodicama žrtava (Anadolija)

Porodice žrtava srebreničkog genocida zabrinute su najavom organizacije više manifestacija u okviru “Petrovdanskih dana”, koje bi, prema najavama, trebale biti održane 11. jula, kada će u Srebrenici biti sahranjeno 520 žrtava genocida počinjenog 1995. godine.

Najava održavanja “Petrovdanskih dana”, čiji program sadrži održavanje nogometnog turnira, koncerata, narodne roštiljade, što organiziraju Crkvena opština Srebrenice i boračke organizacije proistekle iz Vojske Republike Srpske (VRS), zabrinula je i predsjednicu Udruženja Majke Srebrenice Hatidžu Mehmedović, koja je za agenciju Anadolija kazala kako održavanje koncerta i utakmica nije slučajno planirano za 11. juli.

“To nije koncert, niti svečanost, to je dolijevanje soli na naše rane. To su provokacije. Ovdje leže moja djeca, svo moje bogatstvo, ali i hiljade drugih. One koji se žele vratiti pokušavaju zastrašiti, jer im je oduzeto pravo da žive na svojoj zemlji”, rekla je ona.

Dodala je kako provociranje porodica žrtava genocida treba zabrinuti i međunarodnu zajednicu.

Crna rupa cijelog čovječanstva

“Najava koncerta nije slučajna i sve je to poznato i svjetskoj javnosti. Mi smo tražili pravdu za Srebrenicu. Međutim, oni koji su nas izdali 1995. godine, stavivši svoj potpis na garanciju za živote nama i našim najmilijima, svima onima koji su se našli u ‘zaštićenoj zoni enklave Srebrenice’, ti isti su nas izdali i 1995. godine, odobrivši genocid i etničko čišćenje”, rekla je Mehmedović.

Ona se slaže da svako ima puno pravo obavljati svoje vjerske dužnosti, ali “ne baš u vrijeme kada se pokapaju žrtve genocida”.

“Svako treba obavljati svoje običaje onako kako mu njegova vjera nalaže, ali ne mora biti baš na taj dan. Pripreme takvih događanja ustvari su proslava genocida”, kazala je Mehmedović te dodala kako “srebreničke majke nisu svoju djecu rađale bez glava ili ruku, ali da su ih takve sahranjivale.”

Srebrenica je, prema njenim riječima, sveto mjesto i crna rupa cijelog čovječanstva.

Hatidža Mehmedović je ukazala na potrebu podrške međunarodne zajednice kada je u pitanju povratak u Srebrenicu te podsjetila na aktuelnu problematiku u vezi s izbornim zakonom.

Prema njenim riječima, podršku Srebreničanima pružio je jedino ambasador Turske u Bosni i Hercegovini Ahmet Yildiz.

Stid od bijelih nišana

“Međutim, međunarodna zajednica i svi ostali koji su bili protiv uredbe o izborima u Srebrenici to nam nisu dozvolili, osim turskog ambasadora. Zato pozivam visokog predstavnika da pozove ambasadore i da skupa dođu na nogometnu utakmicu, pa neka odigraju i drugo poluvrijeme i završe ovo što je ostalo od Srebrenice. Jer mi, koji smo protjerani iz ovog kraja, nemamo pravo ni živjeti od uspomena”, istakla je Mehmedović.

Srebrenica je, kako podvlači Mehmedović, simbol stradanja, živa rana koja će krvariti dok je svijeta, a Memorijalni centar u Potočarima “naša tuga, ali i sramno ogledalo svih onih koji su dopustili genocid 1995. godine i nagradili zločince ‘zaštićenom enklavom Srebrenica'”.

“Utakmica nije običan događaj, to je dodavanje soli na rane porodicama žrtava i svi oni koji dopuštaju takve stvari trebaju se stidjeti bijelih nišana u Potočarima. Mislili smo da je genocid 1995. godine možda propust ili greška međunarodne zajednice, ali isto se ponovilo 2012. godine. Ovo je sad drugo poluvrijeme, odnosno nastavak genocida”, kazala je Mehmedović.

Ona je podsjetila na lošu ekonomsku situaciju u ovom gradu, kazavši kako povratak u ekonomski ugušenu Srebrenicu za potomke onih koji se i ne sjećaju svojih očeva nije moguć.

Izvor: Agencije