Drugi val korona virusa: Italija zasad odolijeva

U Italiji se ne bilježe značajna povećanja zaraze korona virusom (EPA)

U većim dijelovima Evrope i ostatka svijeta epidemija korona virusa ponovo se širi zabrinjavajućom brzinom. Italija, međutim, (zasad) kao da odolijeva. Zašto?, pita se magazin Wired.

Jasnog i preciznog odgovora – nema! Kao što je slučaj i sa brojnim drugim aspektima pandemije, nauka može ponuditi samo pretpostavke, piše italijansko izdanje magazina koji se fokusira na utjecaj novih tehnologija na kulturu, ekonomiju i politiku.

U istraživanju se uspoređuju globalni i lokalni podaci o novim pozitivnim slučajevima te se navodi da je trenutno najteža situacija u SAD-u i Brazilu, a da u Evropi zabrinjava rast broja zaraženih u Francuskoj, Španiji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji i zemljama Balkana.

S druge strane, u Italiji su blaga povećanja zabilježena tek u posljednjih par dana. Od početka avgusta broj novih slučajeva dnevno oscilira između 100 i 550, koliko je registrirano u petak.

Kako to da virus, koji ponovo pustoši susjedstvo, trenutno kao da zaobilazi zemlju koju je prvi val epidemije u martu i aprilu doslovno devastirao?

„Jedno od mogućih objašnjenja za sadašnju situaciju je da su u trenutku kada su mjere u pojedinim zemljama počele biti ublažavane i ukidane, epidemije nisu bile u istom stadiju. Pojednostavljeno, u trenutku ukidanja lockdowna, u drugim zemljama je bilo više prenosnika virusa“, smatra epidemiolog Pier Luigi Lopalco.

Brzo gašenje novih žarišta

Ovaj priznati stručnjak upozorava Italijane da svejedno moraju biti oprezni:

„Rast epidemiološke krivulje zavisi od niza faktora, a jedan od najvažnijih je kako i koliko brzo se mogu ugasiti nova žarišta na lokalnom nivou“, kaže Lopalco.

Biohemičar Enrico Bucci, koji radi kao istraživač na Univerzitetu Temple u Filadelfiji, dodaje da je pozitivna okolnost to što se mjere kontrole i izolacije novih žarišta provode na efikasan način. Po njemu, ulogu igra i godišnje doba, ali ne zbog odnosa visokih temperatura zraka i virusa, već…

„Ljeti više vremena provodimo na otvorenom, gdje je širenje virusa otežano. Također, postoji i faktor sreće“, priznaje Bucci.

A kad je o novim žarištima riječ, Corriere della Sera javlja da su jedno u gradu Padova na sjeveru zemlje izazvale dvije osamnaestogodišnjakinje koje su se sa maturskog ljetovanja na otoku Pagu u Hrvatskoj vratile pozitivne na korona virus. Jedna djevojka ima blage simptome, druga je asimptomatična.

Sedmodnevno putovanje za djevojke i mladiće koji su završili srednju školu organizirala je jedna turistička agencija iz Breše. Zasad nema izvještaja da je neko od ostalih 24 putnika zaražen, ali su svi stavljeni u izolaciju.

Corriere navodi da je je još sedmoro Italijana, nevezanih za navedenu grupu maturanata, u prethodnim danima zaraženo u Hrvatskoj.

Najstariji diplomac na planeti

Pregled pisanja italijanskih medija nastavljamo inspirirajućom pričom sa Sicilije.

Giuseppe Paternò je još kao dječak postavio sebi za životni cilj završiti fakultet. Bilo je to tridesetih godina prošlog vijeka. Siromaštvo, Drugi svjetski rat, poslovi, porodica… mnogo toga se ispriječilo. Sve donedavno, piše Repubblica.

Simpatični 96-godišnjak prošle sedmice postao je najstariji diplomac u Italiji, neki mediji tvrde i na planeti, kada je završio studij filozofije i historije na Univerzitetu u Palermu.

„Napokon sam ispunio svoj životni san. Oduvijek sam želio studirati, ali moja mnogobrojna i siromašna porodica to nije mogla podnijeti“, kazao je penzionisani željeznički radnik i ratni veteran, koji ne misli stati sa školovanjem.

„Želim gledati naprijed. Ko zna, možda završim i master. Moja majka Giovanna je živjela 100 godina, ako brojke i genetika budu na mojoj strani, imam još četiri godine za taj poduhvat“.

Paternò je prvi posao imao kao sedmogodišnjak u pivnici u centru Palerma. Najstariji od sedmoro djece, od ranog djetinjstva je morao podržavati porodicu. Sa 14 je radio u fabrici. Preživio je Drugi svjetski rat kao radiotelegrafist, potom se zaposlio u željeznicama gdje je proveo skoro pola vijeka. Tek u 31. godini je vanredno završio srednju školu za geometra.

Prije tri godine je odlučio upisati fakultet.

„Njegov akademski put je nevjerovatan. Na ispitima je dobio sve maksimalne ocjene. On je inspiracija svima, i profesorima i studentima“, izjavio je medijima rektor Fabrizio Micari.

Posljednji ispiti stavili su Paterna na istinsku probu. Tokom karantina morao se adaptirati na nova pravila, studiranje na daljinu, video konferencije i upotrebu tehnologije.

„Sjajno se snašao, držao je korak sa svima. Mladi su ga odlično prihvatili. Od njega su mogli naučiti jednu veliku poruku: Nikad nije kasno da se ispune snovi“, rekla je profesorica Rossella Cancila.

Pozirajući za selfie, oštetio umjetničko djelo

Italijanska policija identificirala je turistu iz Austrije koji je oštetio 200 godina star umjetnički kip pokušavajući napraviti savršenu fotografiju u muzeju na sjeveru zemlje u blizini Treviza, javlja Ansa.

Neimenovani 50-godišnjak pozirao je pored gipsane statue Pauline Borghese, djela čuvenog kipara i slikara Antonia Canove (1757.-1822.), pri čemu je nenamjerno odlomio tri prsta desne noge.

Identificiran je na osnovu snimka nadzorne kamere. Na snimku, koji je policija objavila, vidi se kako se uznemirio kada je shvatio šta je uradio. Slučaj, međutim, nije prijavio.

Kada je policija pozvala počinitelja na telefon, njegova supruga je briznula u plač i priznala djelo, obećavši da će platiti restauraciju statue.

Izvor: Al Jazeera