Drugi val epidemije u Sloveniju došao brže nego što se očekivalo

U Sloveniji je u zadnja 24 sata, s 2.616 testova, potvrđeno 136 novih zaraza korona virusom, a zabilježen je i novi smrtni slučaj (EPA)

U Sloveniji je u zadnja 24 sata, s 2.616 testova, potvrđeno 136 novih zaraza korona virusom, a zabilježen je i novi smrtni slučaj, objavila je u srijedu slovenska vlada.

Riječ je o velikom povećanju dnevnih zaraza u odnosu na prethodni dan, kada ih je bilo 88 na 2.335 testiranih, te drugom najvećem broju od dosad rekordnih 137 novih dnevnih infekcija, koliko ih je bilo prošli četvrtak, prenijela je Hina.

Najviše novozaraženih otkriveno je u Ljubljani (21 slučaj), zatim u Mariboru (9) i Slovenj Gradecu (8), a ostali su slučajevi raspoređeni na više desetaka općina u zemlji.

Prema podacima ministarstva zdravstva, od početka epidemije do sada su u Sloveniji potvrđene 4.694 zaraze koronav irusom, trenutno je aktivno najmanje 1.383 slučaja.

Jučer je iz bolnica nakon oporavka na kućno liječenje otpušteno 13 pacijenata, a primljeno je osam novooboljelih. Trenutno je hospitalizirano 65 pacijenata zbog Covida-19, od čega ih se deset liječi na odjelima intenzivne njege, a do sada je od posljedica te bolesti umrlo 143 ljudi.

Kako je, komentirajući razvoj epidemije, kazala za medije Bojana Beović, glavna infektologinja u stručnom timu vlade za COVID-19, radi se o drugom valu epidemije koji je u Sloveniju došao brže nego što se očekivalo, jer se smatralo da će uslijediti tek u novemru ili decembru. Po njenim riječima, radi se o lokalnim transmisijama koje su posljedice veće učestalosti druženja ljudi u zatvorenim prostorima nego što je to bio slučaj proteklih ljetnih mjeseci.

Epidemiolozi očekuju da bi do smirivanja drugog vala moglo doći za desetak dana, nakon što se vidi učinak djelovanja novih restriktivnih mjera koje je vlada propisala prošle sedmice.

Radi se o ograničavanju rada lokala koji smiju raditi najviše do 22.30 sati, obveznom nošenju maski u školama, ali i na otvorenim mjestima, poput tržnica, ukoliko se ne može održavati socijalna distanca, te nekim drugim strožim mjerama i preporukama, poput obaveze mjerenja temperature u radnim sredinama, za što su odgovorni poslodavci.

Beović je naglasila presudnu važnost da stanovništvo nosi maske svuda gdje je to propisano, kako bi se epidemija stišala, a za zimsko razdoblje održala sposobnost zdravstvenih kapaciteta za prijem povećanog broja teže oboljelih.

U Hrvatskoj 204 novozaraženih korona virusa

U zadnja 24 sata zabilježena su 204 nova slučaja zaraze korona virusom, dvije osobe su umrle, a broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj iznosi 1.268, izvijestio je u srijedu Nacionalni stožer civilne zaštite, prenijela je Hina.

Među njima je 278 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 27 pacijenata. U posljednja 24 sata testirano je 6.387 uzoraka, a oporavilo se 828 osoba. 

U samoizolaciji je trenutno 9.314 osoba. 

U Zagrebačkoj županiji zabilježeno je 17  novih slučajeva zaraze korona virusom, a trenutno su aktivna 192 slučaja, izvijestio je u srijedu Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije.

Od novooboljelih, 11 su kontakti prethodno oboljelih, jedan slučaj povezan je s boravkom u Bosni i Hercegovini, dok je za pet slučaja nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za još 48 osoba.

Od 25. februara, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, zabilježeno je 15.340 osoba s korona virusom, od kojih je 257 preminulo. Oporavilo se 13.815 osoba.

Do danas su ukupno testirane 273.684 osobe.

Čerkez: Voljeli bismo da imamo više primjera kao što je Sarajevo

U Bosni i Hercegovini je u posljednja 24 sata evidentirano 344 nova slučaja zaraze korona virusom i pet preminulih.  U BiH je testirano 2.220 laboratorijskih uzoraka s sumnjom na korona virus, od čega samo u FBiH 1.591.

Nakon analize 478 uzoraka, prikupljenih u periodu 17. do 22. septembra ove godine, u Kantonu Sarajevo, najvećem od deset kantona u Federaciji BiH, potvrđeno je 36 novozaraženih osoba korona virusom, javila je agencija Anadolija.

Porodičnim klasterima ili kontaktima prethodno oboljelih pripada njih 22, i u samoizolaciji su od ranije.

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Federacije BiH Goran Čerkez izjavio je da je poboljšanje epidemiološke situacije uzrokovane korona virusom u Kantonu Sarajevo za pohvalu te istaknuo da je to uspjeh struke i dobre koordinacije nadležnih organa, ali i poštivanja propisanih mjera, prenijela je Fena.

Generalni stav je da je situacija u KS trenutno zadovoljavajuća te da ne zahtijeva uvođenje restriktivnijih mjera, rečeno je na sastanku koji je inicirao premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić.

“Ako uzmemo u obzir broj oboljelih, koji smo imali u prethodnom periodu u Kantonu Sarajevo, u kratkom periodu došlo je do značajnog poboljšanja stanja koje je sad zadovoljavajuće i možemo reći iznad očekivanog. To je uspjeh struke, rada zdravstvenih profesionalaca, epidemiologa i onih na klinici koji su liječili, ali i agilnosti odnosno spremnosti Vlade KS da prati, nadzire i angažira sve nadležne organe i raspoložive kapacitete da bi se te propisane mjere implementirale i poštovale […] Voljeli bismo da imamo više takvih primjera kao što je Kanton Sarajevo”, rekao je Čerkez.

Crna Gora: Pet preminulih, 209 novozaraženih

U Crnoj Gori je pet osoba preminulo od zaraze korona virusom. dok je registrovano još 290 slučajeva zaraze.

Iz Instituta za javno zdravlje kazali su da su analizirana 862 uzorka,a najviše novih slučajeva registrovano je u Podgorici – 106.

“Prijavljeno je pet smrtnih ishoda kod zaraženih pacijenata iz Kolašina, Ulcinja, dva iz Berana i jednog iz Bijelog Polja, rođenih 1946, 1970, 1963, 1953, i 1951 godine. Ukupan broj smrtnih slučajeva povezanih s korona virusom od početka juna iznosi 142, a od početka godine 151”, saopšteno je iz instituta.

Srbija: Broj zaraženih premašio 30.000

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovan još 81 pacijent zaražen korona virusom, čime je ukupan broj oboljelih od početka pandemije premašio 33.000 i sada je 33.080, prenio je danas Tanjug.

U istom periodu, preminula je jedna osoba, čime je ukupan broj umrlih porastao na 744.

Od posljednjeg presjeka testirano je 7.466 osoba, ukupno milion i 92.359.

Kako se navodi, trenutno je hospitalizovano 315 pacijenata, od kojih su 22 na respiratorima.

Kosovo: Preminula jedna osoba

Na Kosovu su u posljednja 24 sata registrovana 62 novo slučaja zaraze korona virusom, dok je jedna osoba preminula.

Iz Nacionalnog instituta javnog zdravlja Kosova saopšteno je da su od 528 novotestiranih uzoraka, 62 bila pozitivna.

Od početka epidemije testirano je 63.638 uzoraka, od kojih je 15.270 bilo pozitivno, a od posljedica COVID-a 19 preminulo je 616 osoba.

Broj aktivno zaraženih slučajeva je 1.754.

S. Makedonija: Umrlo pet pacijenata

U Sjevernoj Makedoniji je u posljednja 24 sata preminulo pet osoba zaraženih korona virusom. 

Ukupni broj preminulih u to zemlji sada je 710.

U isto vrijeme, Ministarstvo zdravstva je zabilježilo 183 novozaraženih od korona virusa. 

Ozdravilo je 102 pacijenta, a aktivna su 2.153 slučaja.

U bolnicama se liječi 338 pacijenata, a troje je na respiratoru.

Izvor: Agencije