Drugi krug predsjedničkih izbora za vikend

Ustavni sud je odlučio da je trećina poslanika u Parlamentu nelegalno izabrana (EPA)

Egipatsko Vrhovno vojno vijeće saopćilo je da će drugi krug predsjedničkih izbora biti održan kao što je bilo i predviđeno – za vikend, prenosi Državna egipatska agencija.

Clinton apelira na Vojno vijeće

Američka državna sekretarka Hillary Clinton pozvala je egipatsko Vojno vijeće da prenese ovlaštenja na civilne organe vlasti i da obezbijedi da drugi krug predsjedničkih izbora protekne mirno i slobodno.

Ona je rekla da SAD još uvijek razmatra odluku egipatskog Ustavnog suda da Sgafiq može ostati u predsjedničkoj utrci i da je jedna trećina poslanika u parlamentu nelegalno izabrana, što može dovesti i do raspuštanja skupštine.

Ne može biti povratka unazad u demokratskoj tranziciji koju traži narod u Egiptu, istakla je Clinton.

Ona je dodala da je narod Egipta koji je učestvovao prošle godine na velikim protestima jasno rekao da želi predsjednika, parlament i ustavni poredak koji će predstavljati njihovu volju i unaprijediti političke i ekonomske reforme.

SAD su do prošlogodišnje februarske revolucije snažno podržavale Hosnija Mubaraka, zbog njegovog zalaganja za mir s Izraelom, ali je administracija Baracka Obame nakon protesta građana odustala od podrške, založivši se za dogovor svih strana u Egiptu, uključujući i Muslimansku braću.

Drugi krug predsjedničkih izbora u Egiptu bit će održan u subotu i nedjelju.

Reporter Al Jazeere Adnan Rondić javio je u četvrtak iz Kaira da je odluka o raspuštanju donjeg doma Parlamenta donesena zbog problematične pozicije 30 posto nezavisnih kandidata, te da drugi krug predsjedničkih izbora vjerovatno neće biti odgođen.

Egipatski Ustavni sud je ranije presudio da Ahmed Shafiq, posljednji premijer u Vladi svrgnutog predsjednika Hosnija Mubaraka, može ostati u predsjedničkoj utrci u drugom krugu izbora, kao i to da je jedna trećina poslanika u Parlamentu nelegalno izabrana.

‘Vojni puč’

Na osnovu presude, Shafiq će se moći takmičiti u drugom krugu izbora (protivkandidat mu je Mohamed Mursi iz Muslimanske braće), uprkos zakonskim odredbama prema kojima je ličnostima iz Mubarakovog režima zabranjeno da se kandidiraju za mjesto predsjednika.

Sud je saopćio da su te odredbe neustavne, pa je tako Shafiq dobio “zeleno svjetlo” za nastavak predsjedničke utrke.

Tu odluku prihvatila su Muslimanska braća, čiji je predstavnik Mahmuod Gozlan.

To je “sada realnost i mi se moramo ponašati u skladu s tim”, rekao je Gozlan.

Mohamed Mursi, kandidat Muslimanske braće, izjavio je da se presuda donesena u četvrtak mora poštovati, ali je zato visoki lider političkog krila Muslimanske braće Muhamed al-Beltagi objavio na svojoj Facebook stranici da sudska presuda po kojoj je Parlament neustavan predstavlja “vojni puč”.

Lokalni politički analitičari kažu da bi odluka mogla dovesti do raspuštanja Parlamenta ili do ponovnih izbora za trećinu spornih mjesta.

Izvor: Al Jazeera i agencije