Drugi korpus Armije RBiH: U Registru 119.110 boraca

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević danas je u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli prezentirao Registar pripadnika Drugog korpusa Armije Republike BiH, u kojem se, kako je naveo, nalaze kartoni i lični podaci 119.110 osoba s područja Tuzlanskog kantona koji su evidentirani kao učesnici odbrambeno-oslobodilačkog rata od 1992. do 1995. godine.

Registar je, kazao je Bukvarević, u skladu sa zakonom dostupan svim zvaničnim institucijama države, te boračkim udruženjima i to u prostorijama odjeljenja Federalnog ministarstva za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

“Tamo se može izvršiti uvid i ukoliko u registru postoje imena kojima tamo nije mjesto mogu se staviti primjedbe” naglasio je Bukvarević.

Podsjetio je da je postojala ideja da se registar stavi na javni uvid, ali se odustalo nakon što je zahtjev odbijen od Ureda za zakonodavstvo BiH i Agencije za zaštitu ličnih podataka. 

“Moram reći i to da smo od Agencije za zaštitu ličnih podataka dobili upozorenje da bi javna objava podataka bila tretirana kao krivično djelo. Lično sam tražio da moj karton bude prvi javno objavljen, a to može učiniti svaki pripadnik Armije RBiH s tim da mora potpisati izjavu kojom dopušta da se podaci iz njegovog kartona mogu javno objaviti”, dodao je ministar Bukvarević.

Ne treba se plašiti istine

Objavu registra za područje Tuzlanskog kantona podržao je Fahrudin Hasanović, predsjednik Saveza RVI TK-a, rekavši da se ne treba plašiti podataka ko se i zbog čega borio u ratu od 1992. do 1995. godine, te šta je ko na ime beneficija dobio do danas.

U Tuzli je danas prezentirana i informacija Ministarstva za boračka i pitanja invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata FBiH o aktivnostima vezanim za materijalnu podršku boračkoj populaciji.

Rečeno je da je za te namjene u prošloj godini izdvojeno oko 315 miliona KM od čega je za korisnike ovih sredstava u TK-u doznačeno 60 miliona KM. 

“Zakon o boračkim udruženjima upućen je Parlamentu s molbom da ga što prije stavi na dnevni red i usvoji, a on osim ostalog omogućava da se sva boračka udruženja formiraju u jedno ukoliko to žele. Što se tiče Zakona o demobilisanim borcima, on predviđa 15 prava te kategorije koje trenutno nema u zakonu. Smatramo da je mnogo bolje regulisati i riješiti to putem zakona, nego pojedinačno za određenu kategoriju” zaključio je Bukvarević koji je najavio da će poslije Tuzle registar biti predstavljen u Zenici i Bihaću.

Grupe demobiliziranih boraca su uoči 1. marta blokirale ključne saobraćajnice u Federaciji BiH. Jedan od ključnih zahtjeva bio je objava Registra boraca zbog podatka da je zavedeno 570.000 pripadnika Armije BiH, što nikako ne mogu prihvatiti kao istinu.

Izvor: Al Jazeera i agencije