Druga žrtva virusa Zapadnog Nila u Hrvatskoj

Kod većine oboljelih radi se o kliničkom obliku bolesti, koji zahvaća centralni živčani sistem (Reuters)

Od posljedica groznice Zapadnog Nila, na Klinici za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” u Zagrebu umro je 84-godišnji muškarac, što je druga žrtva te bolesti u Hrvatskoj od pojave prvih oboljelih početkom srpnja, prenose hrvatski mediji.

Marko Kutleša iz Zavoda za intenzivnu medicinu i infektologiju rekao je agenciji Hina kako se u toj bolnici na liječenju trenutno nalazi još četvero oboljelih, koji su na respiratoru i životni su ugroženi.

Prva osoba koje je umrla od groznice Zapadnog Nila preminula je u Kliničko-bolničkom centru Osijek u kolovozu, a radilo se o starijem muškarcu iz Belog Manastira.

Komarac prenosi virus

Groznicu Zapadnog Nila prenose komarci, a najveći broj osoba zaražen je na području sjeverozapadnog i istočnog dijela Hrvatske, najviše u Osječko-baranjskoj županiji te na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Kod većine oboljelih radi se o kliničkom obliku bolesti koji zahvaća središnji živčani sustav.

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, do 30. kolovoza 2018. godine na području Europe zabilježeno je ukupno 710 slučajeva infekcije virusom Zapadnog Nila (327 slučajeva u Italiji, 213 u Srbiji, 147 slučajeva u Grčkoj, 117 u Rumunjskoj, 96 u Mađarskoj itd.) prenose zagrebački 24 sata.

Prijenosnikom infekcije se smatra komarac vrste Culex, no i druge vrste komaraca mogu prenijeti infekciju.

Izvor: Agencije