Druga srednja škola Cazin: Nastava u ‘bunkerima’ kraj kanalizacije

Cazin, Škola, Učionica, Nova učionica
Upotrebna dozvola još nije odobrena jer prilikom izgradnje objekta nisu ispoštovane norme koje Zakon propisuje (Ustupljeno Al Jazeeri)

Iako su zahvaljujući donaciji Turske agencije za međunarodnu saradnju i kordinaciju (TIKA) dobili novi školski objekat, učenici Druge srednje škole Cazin nastavu opet, nakon tri godine, pohađaju u starim i neuslovnim učionicama nekadašnjih školskih zgrada.

Razlog je nedostatak upotrebne dozvole koja još uvijek nije dobijena jer prilikom izgradnje objekta nisu ispoštovane norme koje Zakon propisuje.

Nedostaci u radovima

Prema riječima direktora škole Zlatka Topića, odluka o izmještanju učenika iz novog u stare školske objekte, donesena je zbog toga što on kao direktor ne želi preuzeti odgovornost u slučaju da se učenicima nešto desi u novom objektu koji nije dobio upotrebnu dozvolu.

“Sredinom decembra 2017. godine dobio sam iz Općine zaključak da je Druga srednja škola iz Cazina dužna u roku od 90 dana otkloniti sve nedostatke utvrđene prilikom vršenja tehničkog pregleda izvedenih radova na izgradnji školskog objekta. Odmah sam sazvao Školski odbor i okupio sve izvođače radova i nadzorne organe sa kojima smo održali sastanak i donijeli zaključak da je potrebno u roku od 90 dana otkloniti ove nedostatke. Međutim, svi osim jednog izvođača radova, a ima ih više, odbili su da to urade. Samo jedan izvođač je pristao da popravi to, ali u dijelu gdje je on vršio radove. Na kraju su popravljene samo tri učionice i mi smo od općinske službe zatražili novih 90 dana roka da to učinimo, ali ipak nismo uspjeli u tome. Zatim smo dobili rješenje u kojem služba odbija zahtjev za upotrebu školskog objekta i odlučili smo da se žalimo Ministarstvu za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša, kako je i navedeno na kraju rješenja u pouci o pravnom lijeku. Tako da je to još uvijek u proceduri“, kaže Topić.

Topić nije želio govoriti o izvođačima radova niti ih imenovati. To će se, istako je, rješavati u institucijama koje su nadležne za to i gdje se takve stvari trebaju rješavati.

Zbog toga je ostalo nejasno zbog čega uprava škole i direktor nisu tužili izvođače radova, umjesto što su se žalili Ministarstvu za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša, koje pune tri godine ili nije znalo za ovaj slučaj ili se nije uključilo u njegovo pravovremeno rješavanje.

Također je nejasno kako menadžment škole ne želi preuzeti odgovornost ukoliko se učenicima nešto desi u novom objektu, ali istovremeno preuzima odgovornost ukoliko im se nešto desi u potpuno neuslovnom i starom objektu u koji su vraćeni.

Jusuf Ajdinović je profesor stručnih predmeta i bivši direktor ove škole. Kaže da radovi nisu odrađeni u skladu s projektom i da je to sva suština ovog problema koji se naizgled čini kompliciran i nerješiv.

Cazin, Škola, Učionica
Osim nedostatka opreme i loših higijenskih uslova učionica, nedostatak prozora jedan je od ključnih problema

“Konačno smo dobili zgradu i onda se ispostavilo da neke stvari nisu urađene kako treba i po projektu, tako da nismo dobili odobrenje za upotrebu dok se to ne popravi. To je bilo još kad sam ja bio direktor. Onda je došao kolega i on je to malo počeo da ganja kako bi se završilo, a mi smo prešli ovamo dok se to ne okonča. Ovdje se radi o tome da izvođači radova nisu obavili svoj posao kako treba. Znajući kako to sve ide, smatram da onaj ko je vršio nadzor nije dobro pratio kako radovi teku, jer se nije smjelo desiti da objekat na kraju ima određenih nedostataka”, pojasnio je Ajdinović.

Mračne i prljave učionice

Učenici nisu sretni što su iz novih, ali zakonski neispravnih učionica, premješteni nazad u stare i neuslovne nakon tri godine. Posebno nova odjeljenja prvih razreda. Očekivali su da će nastavu slušati u novom objektu, a sada su smješteni u učionice koje se nalaze pored kanalizacije.

“Mi smo prisiljeni da idemo u staru zgradu u kojoj su uslovi grozni. Idemo u učionice koje se nalaze pored kanalizacije i osjećamo neugodne mirise. Naši profesori ne mogu normalno držati nastavu. Nemamo krede, stolice i stolovi su previše prljavi. Jednostavno, ovo nisu uslovi u kojima se može raditi”, kaže Sara Mahmutović, učenica drugog razreda, smjer poslovno-pravni tehničar.

Osim nedostatka potrebne opreme i loših higijenskih uslova učionica, nedostatak prozora jedan je od ključnih problema koji muče učenike i nastavnike.

“Nova zgrada nije u funkciji zbog banalnih razloga i učenici su morali preći ovamo u lošije uslove. Razredi su kao bunkeri jer nemaju prozore a samim tim nisu dobro osvjetljeni. Table su užasne, a također podovi i stropovi, tako da učenici nemaju adekvatne uslove za rad”, kaže Bekira Balić, učenica četvrtog razreda arhitektonsko-tehničke škole

Učenicima sada nije važno ko snosi glavnu odgovornost za ovakvo stanje u kojem pohađaju školske časove. Oni samo žele da se ovaj problem čim prije rješi.

“Ovaj objekat je nalik nekom iz prošlog stoljeća i nije uslovan, uzevši u obzir kakve prozore, vrata i učionice imamo. Što se tiče ovog problema, mi učenici ne tražimo ko je krivac, već samo želimo da se što prije vratimo u novu zgradu škole”, ističe Arslan Arnautović, učenik četvrtog razreda, smjer ekonomski tehničar.

Amela Fazlić je učenica četvrtog razreda, smjer ugostiteljski tehničar. O uslovima nije željela puno govoriti, jer su, kako kaže, vidljivi i nije ih potrebno dodatno komentarisati.

Zašto je došlo do ovog problema?

“Uslovi nisu najbolji, ali trenutno moramo ovdje da idemo. I sami vidite kako to izgleda, sijalice ne rade i dosta toga”.

U rješavanje problema uključilo se uključilo se Ministarstvo obrazovanja Unsko-sanskog kantona i spremno je da izdvoji potrebna sredstva da se nedostaci koji su prisutni na objektu otklone i učenici vrate u nove učionice.

“Mi ćemo dati sve od sebe da se, pored osiguranja sredstava za otklanjanje nedostataka na zgradi, uključimo u rješavanje pitanja utvrđivanja odgovornosti zašto je uopšte došlo do ovog problema”, kazala je Albijana Trnavci, sekretar Ministarstva obrazovanja Unsko-sanskog kantona.

Za to vrijeme, učenici nastavu pohađaju u učionicama nalik na stare bunkere koje, da apsurd bude veći, ne datiraju iz tako daleke prošlosti a takve, i bez prozora, izgradio je neki prijašnji menadžment.

Izvor: Al Jazeera