Dronovima napadnut saudijski naftovod

Kompanija Aramco obustavila je dostavu nafte u napadnuti naftovod (Reuters)

Saudijska Arabija je potvrdila da su bespilotne letjelice natovarene eksplozivom pogodile dvije crpne stanice nafte za Istočno-zapadni naftovod, nazivajući to “terorističkim aktom”, čiji je cilj globalna opskrba naftom. 

Saudijski ministar energetike Khalid al-Falih potom je naredio obustavu rada naftovoda.

Riječ je o naftovodu koji vodi do luke Yanbu na Crvenom moru.

Službeni Rijad je potvrdio da su se napadi dogodili na drugim lokacijama, gdje je cilj bila također energetska infrastruktura.

Husi preuzeo odgovornost

Kompanija Aramco obustavila je dostavu nafte u napadnuti naftovod dok se procjenjuje šteta i ne poprave stanice, prenosi saudijska državna novinska agencija SPA.

“Aramco je poduzeo sve potrebne mjere i privremeno zatvorio naftovod kako bi procijenio stanje”, navodi se u izjavi kompanije.

Odgovornost su, prema Reutersu, preuzeli pripadnici jemenskog pokreta Husi.

Televizijska postaja Masirah, koju vode pripadnici tog pokreta, potvrdila je napad bespilotnim letjelicama na saudijske naftne instalacije, ne navodeći mete i vrijeme napada.

Prenijeli su izjavu vojnog dužnosnika pokreta Husi, po kojem je sedam bespilotnih letjeljica izvelo napad na vitalne saudijske instalacije.

Napad na dva tankera

“Ova velika vojna operacija je odgovor na kontinuiranu agresiju i blokadu našeg naroda i spremni smo da izvedemo još jedinstvenih i žestokih napada”, prenijela je TV Masirah izjavu neimenovanog dužnosnika.

Posljednji napadi dogodili su se dva dana nakon što su dva tankera napadnuta na obalama Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati predvode vojni savez, kojeg podržava Zapad, i koji je 2015. godine pokrenuo intervenciju u Jemenu u pokušaju da obnovi međunarodno priznatu Vladu.

Izvor: Al Jazeera i agencije