Drevna bazilika prepreka autoputu

Na delu budućeg Koridora 10 od Niša prema Sofiji arheolozi su otkrili delove rano-hrišćanske bazilike stare 17 vekova. Odmah je predloženo njeno izmeštanje sa trase autoputa i uređenje arheološkog parka, sa odmorištem za turiste. Čeka se odgovor države, koju brinu kašnjenja i novi troškovi izgradnje puta, izvestio je Zoran Kosanović, novinar Al Jazeere.

Na putu budućeg autoputa našao se redak arheološki nalaz. Pripremajući trasu Koridora 10, koji će povezati Niš i Sofiju, radnici su otkrili ranohrišćansku baziliku. Meštani okolnih sela iznenađeni su otkrićem.

“Tu je naša njiva, nismo znali, 30 godina tu radim, nisam znala da tu ima blago, neko da nađe. Nego kopam njivu, nisam iskopala blago”, kazala je Jagodinka Mišić.

Zaustavljeni radovi

Iskopine su ograđene, radovi zastavljeni i čeka se odluka šta dalje. Niška komsija Zavoda za zaštitu spomenika preporučila je izmeštanje trase autoputa, kako bi iskopine ostale dostupne turistima.

Arheolog Toni Cerškov je kazao: “To je vrlo značajan nalaz i smatram da ovo što je komisija predložila je pravi način prezentacije, s obzirom da na celom autoputu, i pored tolikih nalaza, i na delu prema Preševu, i na delu prema Dimitrovgradu, nijedan objekat nije ostao. Prosto ne mogu da verujem da na celom putu vi nemate ništa iz prošlosti.”

Veruju da ranohrišćanska crkva sa nekropolom i pratećim objektima potiče iz četvrtog veka.

“Ukoliko se država Srbija odluči za izmeštanje trase Koridora 10 zbog ove ranohrišćanske bazilike, to bi moglo dodatno da poveća troškove izgradnje puta. Sličan problem postoji i u zapadnoj Srbiji, na Koridoru 11, gde je procena da bi izmeštanje  puta zbog starog hrasta moglo da košta i dva miliona evra”, izvestio je Kosanović.

Premešteni radnici

Radnici su premešteni nekoliko stotina metara dalje i grade nadvožnjak kraka od Niša ka Sofiji. U javnom preduzeću Koridori Srbije, koje izvodi radove, kažu da odluku još nisu doneli. Tri su scenarija – izmeštanje bazilike, izmeštanje puta, ili nastavak izgradnje preko otkrivene nekropole.

Bez obzira na rešenje koje se očekuje, Koridori Srbije su u obavezi da naglase da bi bilo kakvo odstupanje od već verifikovanog projekta imalo za posledicu kako produženje roka izgradnje tog dela autoputa, tako i znatno povećanje finansijske konstrukcije potrebne za završetak tog posla.

Arheolozi se pribojavaju da bi finansije mogle da budu ključne za odluku. Koridor 10 već sada dodatno košta državu.

Ministar finansija Srbije Lazar Krstić nedavno je potvrdio kako Srbija plaća penale za odobrene, a neiskorištene kredite iz međunarodnih fondova, ranije osiguranih za njegovu gradnju.  Dok se ne donese odluka o arheološkom otkriću, autoput na ovom delu koridora zadržaće iste obrise.

Izvor: Al Jazeera