Oglasi

Dresden proglasio 'nacističko vanredno stanje'

Antidemokratski, antipluralistički, mizantropski i desničarski ekstremistički stavovi su dosegnuli vrhunac, kažu vijećnici.
Donošenje rezolucije znači da će grad osnažiti svakodnevnu demokratsku kulturu i pružiti bolju zaštitu manjinama i žrtvama nasiljaEPA

Grad Dredsen na istoku Njemačke donio je rezoluciju kojom je proglasio "nacističko vanredno stanje".

U dokumentu izglasanom u srijedu vijećnici su upozorili da su "antidemokratski, antipluralistički, mizantropski i desničarski ekstremistički stavovi dosegnuli vrhunac i da je sve učestalije nasilje", prenosi Hina.

"Grad ima problem s nacistima", rekao je Max Aschenbach, vijećnik satiričke stranke Die Partei, u govoru kojim je zatražio proglašenje vanrednog stanja.

Referirao se na protuislamski i ksenofobni pokret Pegidu, koji je nastao u Dresdenu 2014. godine.

Bolja zaštita manjina

Donošenje rezolucije znači da će grad osnažiti svakodnevnu demokratsku kulturu i pružiti bolju zaštitu manjinama i žrtvama nasilja.

Pegida, koja na njemačkom znači Patriotski Evropljani protiv islamizacije Zapada, nedavno je u tom gradu proslavila petu godišnjicu.

Ponedjeljkom u noćnim satima pokret organizira redovite marševe gradom kojima pronosi poruke protiv stranaca i useljavanja.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.