Oglasi

Drastičan pad prodaje ruževa: Pandemija pobila karmin indeks

Restriktivne mjere i zaštita maskama tokom pandemije korona virusa dovele do pada prodaje karmina.
Što je period ekonomski teži, karmini su se više prodavaliEPA

U Italiji su restriktivne mjere i zaštita maskama tokom pandemije korona virusa dovele do pada prodaje karmina za 60 posto, a predviđa se da će na godišnjem nivou prodaja ruževa za usne biti smanjena za 24 posto, podaci su kompanije Nilsen.

Ruž za usne oduvijek se smatrao antikriznim oružjem, odnosno što je period ekonomski teži, karmini su se više prodavali, piše italijanski list Republika, prenosi Tanjug.

To je takozvani "karmin" indeks, izraz koji je skovao Leonard Lauder iz kompanije "Estee Lauder", kako bi opisao povećanu prodaju kozmetike i šminke tokom recesije početkom 2000-ih godina.

Novi načini kupovine

Zaključak je bio da su žene kupovinom ruževa za usne zamijenile skuplje kupovine koje nisu mogle da priušte, poput haljina i cipela, tokom teškog finansijskog perioda.

Zbog pandemije korona virusa i zaštite maskama, žene se prilagođavaju novim načinima kupovine, nerijetko putem interneta, i češće se opredjeljuju za kupovinu šminke za oči i lakova za nokte nego karmina.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.