Dramatični snimci: Voda probila barikade na autoputu kod Kaknja

Izvor: Anadolija

Zbog aktiviranog klizišta uz autocestu Sarajevo – Zenica, na dionici kod Kaknja, te izlijevanja većih količina vode na prometnicu, veći dio subote bio je potpuno obustavljen promet.

U večernjim satima, promet je ponovno uspostavljen u oba pravca.

Iz Federalne uprave civilne zaštite rekli su novinarima kako je voda, koja je poplavila autocestu i nanijela velike količine jalove mase, preusmjerena u odvodne kanale ispod prometnice. Potom je počelo čišćenje otpada koji se našao na autocesti.

Za nastali problem Civilna zaštita je okrivila Rudnik mrkog uglja Kakanj, tvrdeći da odlažu otpadni materijal iz rudnika na mjesto gdje ne bi trebali.

Direktor kakanjskog rudnika Kasim Alajbegović kaže da su dan ranije uočili pukotine i znakove da se deponija jalovog materijala iz rudnika počela pomjerati. No, priznaje, nisu očekivali da će se ovo dogoditi.

“Nismo imali predstave koliko će to biti. I ranije se dešavalo da deponija pritisne protok rijeke, pa su izgrađivani razni propusti. Međutim, ovo ovolikih razmjera nismo očekivali. Proveli smo proceduru da mi iz vlastitih sredstava finanisiramo izgradnju brzotoka. To je dio na izlazu iz tunela kod Koridora 5C. Ugovor je potpisan na vrijednost od 291.000 maraka (149.000 eura), a rok je 30 dana da se taj posao uradi”, rekao je Alajbegović.

Sve hitne službe na terenu

Iz Javnog poduzeća Autoceste Federacije BiH za sada su Al Jazeeri samo potvrdili da je promet na autocesti obustavljen, te da alternativni pravac, kojim su trenutno spojeni Sarajevo i Zenica, ide preko Busovače.

Izvor: Visoko.co.ba

Agencija Fena prenosi da je Stožer za spašavanje Rudnika mrkog uglja Kakanj u stalnom zasjedanju kako ne bi došlo do ugrožavanja stanovništva i stambenih objekata lociranih u blizini klizišta i akumulacije nizvodno na rijeci Ribnici. 

Do prelijevanja vode na prometnicu došlo je zbog toga što su padaline protekle noći natopile klizište rudničke jalovine na površinskom kopu Vrtlište kakanjskog rudnika i povećale razinu akumulacije vještačkog jezera na Ribnici.

Osim na autocesti, promet je bio obustavljen i na regionalnoj cesti koja povezuje Kakanj i Zenicu, ali je u večernjim satima ta prometnica otvorena.

Sve hitne službe su na terenu – vatrogasci, civilna zaštita te policija.

Izvor: Al Jazeera i agencije