Draghi: Trošite više ako želite da ECB podigne kamate

Draghi krajem ovog mjeseca odlazi s funkcije predsjednika Evropske centralne banke (EPA)

Vlade zemalja članica eurozone mogu pomoći Evropskoj centralnoj banci (ECB) da što prije podigne kamatne stope ako “odriješe svoje državne kese” kako bi podržale ekonomiju, izjavio je predsjednik ECB-a Mario Draghi.

“Aktivnija fiskalna politika u eurozoni omogućila bi nam da brže prilagodimo naše mjere, za koje znamo da imaju štetne efekte na određene sektore društva”, rekao je on u Milanu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Komentari Draghija, koji krajem ovog mjeseca odlazi s funkcije predsjednika ECB-a, vjerovatno su reagiranje na nedavne kritike upućene na račun ultralabave politike ECB-a iz bogatih zemalja, poput Njemačke, gdje vlada i dalje bilježi budžetski suficit uprkos stagniranju ekonomije, ocjenjuje britanska agencija.

Žestoke javne kritike

ECB se suočio s najžešćim javnim kritikama u posljednjih nekoliko godina nakon što je Draghi prošlog mjeseca najavio ponovno pokretanje ECB-ovog programa otkupa obveznica uprkos protivljenju više od trećine članova Upravnog vijeća te institucije.

Draghi je, također, u petak stao u odbranu ECB-ove uloge u grčkoj dužničkoj krizi iz 2015, kada je ta institucija zamrzla kreditnu liniju za banke u toj zemlji, primoravši vladu da uvede kontrolu kapitala.

“Evropska centralna banka djelovala je u granicama svog mandata. Na kraju krajeva, to je bio pristup koji je funkcionirao i za Grčku i za Evropu iako je cijena koju je platio grčki narod bila visoka”, rekao je Draghi.

Izvor: Agencije