Draghi očekuje oporavak eurozone u 2013.

Predsjednik Evropske centralne banke upozorava da eurozona još uvijek nije izašla iz krize (EPA)

Eurozona je na dobrom putu da zabilježi oporavak u drugoj polovini iduće godine, unatoč mogućem kratkotrajnom nepovoljnom utjecaju procesa budžetske konsolidacije, izjavio je u petak predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi.

“Još nismo izašli iz krize“, kazao je on za radio Europe 1. “Za većinu eurozone oporavak će sigurno početi u drugoj polovini 2013. godine.”

“Tačno je da budžetska konsolidacija sa sobom donosi kratkoročni pad aktivnosti, ali ona je neizbježna”, naglasio je čelnik ECB-a u Parizu, gdje trenutno sudjeluje na jednoj konferenciji zajedno s drugim visokim finansijskim dužnosnicima, prenosi Hina.

Vlade eurozone trebale bi požuriti s uspostavom bankovne unije, koja mora obuhvatiti sve banke kako bi se izbjegla fragmentacija tog sektora.

Jedinstveni nadzor

Njemačka Vlada je ponovo istakla da bi se jedinstveni nadzor banaka pod okriljem ECB-a trebao primjenjivati samo na najveće banke u eurozoni.

Dublja integracija zahtijeva od zemalja članica ustupanje više suvereniteta i paralelne strukturne reforme radi fleksibilizacije tržišta usluga i rada, posebno u Francuskoj i Italiji, dodao je Draghi.

Agencija Standard & Poor's (S&P) snizila je u januaru rejtinge šest zemalja eurozone sa najviše razine AAA, a agencija Moody's snizila je ovog mjeseca francuski rejting za jednu razinu, na Aa1.

Iako to nije direktno utjecalo na troškove zaduživanja, sniženje rejtinga signal je vladama koji one moraju ozbiljno shvatiti, poručio je čelnik ECB-a.

Izvor: Agencije