Dragan Mektić: Gluposti i budalaštine Tužilaštva BiH

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić, u reakciji na odluku Tužilaštva Bosne i Hercegovine da pokrene istragu protiv njega, kazao je u petak kako je riječ o “običnim budalaštinama i glupostima” te kako su mu na teret stavili “više krivičnih djela nego što Branko Ćopić ima djela”.

“Pohvaljujem Tužilaštvo u jednom dijelu. Ipak mogu da smognu snage da, kad hoće i kad im je interes, rade što u zadnjih 10 godina nisu pokazali. Ili ništa nisu radili [ili su] čak i doprinosili kriminalu i korupciji u Bosni i Hercegovini”, istakao je ministar sigurnosti na konferenciji za medije u Sarajevu.

Dodao je kako je korupcija postala sastavni dio društva i države Bosne i Hercegovine.

“Ovdje su se odlučili privatnim, rodbinskim interesima… I ovom slučaju, kad su vodili privatne sporove, sama istraga ne znači ništa, tu će se razjasniti sve…”

“Ovo je najobičnija glupost i budalaština Tužilaštva Bosne i Hercegovine, koje, po ne znam koji put, pokazuju da im nije u interesu ozbiljna borba protivi kriminala i korupcije u ovoj državi, iako se na njih troši mnogo novca ovog napaćenog naroda, a oni se bave perifernim stvarima”, naveo je Mektić.

“U nedostatku mogućnosti da na bilo koji način demantuju ono što se događalo vezano za ovu aferu upada SOA-e [hrvatske sigurnosno-obavještajne agencije] u Bosni i Hercegovini i njihovog djelovanja, oni i u ovom slučaju nisu motivisani interesima Bosne i Hercegovine, njenih građana, već isključivo interesima Republike Hrvatske i da zaštite njene interese, to im je cilj.”

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine donijelo je ranije u petak naredbu o provođenju istrage protiv ministra Mektića.

Naredba o provođenju istrage

“U skladu s ranijom informacijom, da će javnost biti obaviještena o aktivnostima Tužiteljstva Bosne i Hercegovine nakon informacije od 3. aprila, Tužiteljstvo informira javnost da je donijelo naredbu o provođenju istrage protiv Mektića”, saopćeno je iz bh. Tužilaštva.

Naredba o provođenju istrage donesena je nakon što je u radu na predmetu Tužilaštvo došlo do više dokaza o postojanju osnova sumnje o počinjenim krivičnim djelima – zloupotreba položaja ili ovlasti, odavanje tajnih podataka te davanje lažnog iskaza.

“Iz do sada prikupljenih dokaza, proizlazi osnov sumnje da je navedni [Mektić], kao odgovorna osoba, u svojstvu ministra sigurnosti u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, pribavio određene povjerljive podatke, a potom ih, na različite načine, iako je znao da je obvezan čuvati tajne podatke, podijelio s osobama koje nemaju ovlasti za pristup podacima s oznakom tajnosti, a potom neistinito obavještavao javnost te, u konačnici, dao lažan iskaz u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, što je prouzročilo teške posljedice za sigurnost, vladavinu prava i ugled Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopćenju.

S obzirom na to da će u toku istrage biti tretirani dokumenti i dokazi s oznakama tajnosti, iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine navode kako će i ovaj predmet u narednom periodu dobiti oznaku tajnosti.

‘Hrvatska SOA je upala u BiH’

Istraga protiv Mektića je otvorena u vezi s “aferom Selefije”.

Kako je ranije saopćeno, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je donijelo naredbu o neprovođenju istrage protiv zamjenika ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Mije Krešića, novinara Radio-televizije bh. entiteta Republika Srpska Mate Đakovića te Ivana Bandića, generalnog konzula Hrvatske u Tuzli, koji su saslušani u sklopu predmeta koji je državno Tužilaštvo formiralo po službenoj dužnosti.

U četvrtak je ministar Mektić, u reakciji na stav bh. Tužilaštva, ponovo optužio hrvatsku SOA-u za protivzakonito djelovanje na teritoriji Bosne i Hercegovine, a bh. Tužilaštvu uputio kritike zbog odluke da ne provodi istragu nad osobama za koje su neki mediji u toj državi objavili kako su bili uključeni u pokušaj regrutiranja bh. državljana kao saradnika SOA-e.

“Hrvatska obavještajna služba u obavještajnom smislu upala je u Bosnu i Hercegovinu i obavještajno djelovala”, kazao je on novinarima u Sarajevu, koji su od njega tražili komentar odluke Tužilaštva Bosne i Hercegovine, objavljene u srijedu, da neće biti nastavka istrage protiv osoba čija su se imena u vezi s navodnom aferom pojavila u medijima.

‘Potencijalno opasni teroristi’

Riječ je o Mektićevom zamjeniku Krešiću, novinaru Đakoviću te konzulu Bandiću.

Sarajevski portal Žurnal je sredinom marta objavio kako su upravo njih trojica bili neka vrsta posrednika u navodnim pokušajima agenata SOA-e da radikalne pripadnike selefijskog pokreta u Bosni i Hercegovini pridobiju za saradnju i navedu ih da podmetnu oružje u islamske bogomolje na bh. teritoriji, koje bi onda pronašla policija, a sve s ciljem da se opravdaju tvrdnje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da je Bosna i Hercegovina uporište hiljada “potencijalno opasnih ekstremista”.

Tvrdnje sarajevskog portala javno je podržao i ministar Mektić, a odmah nakon toga Tužilašstvo Bosne i Hercegovine otvorilo je istragu, u kojoj su saslušani on, novinar Žurnala Avdo Avdić, koji je objavio priču, ali i direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine – OSA Osman Mehmedagić.

Nakon utvrđivanja činjenica, u bh. Tužilaštvu su zaključili kako nema osnove za dalju istragu protiv Krešića, Đakovića i Bandića, ali su objavili kako će nastaviti raditi na ovom predmetu, prije svega kako bi utvrdili ko se to predstavljao agentom SOA-e u komunikaciji s državljanima Bosne i Hercegovine.

‘Rodbinske veze s tužiteljicom’

Mektić je dan kasnije kazao kako bh. Tužilaštvo nije ni planiralo rasvijetliti informaciju, nego “pokriti” Krešića i Đakovića, koji su u rodbinskim vezama s glavnom tužiteljicom Bosne i Hercegovine Gordanom Tadić.

“Nije tu motiv bio da se rasvijetli afera, oni se bave  kada je ministar Mektić imao informaciju. Šta njih briga kada sam ja imao informaciju. Je li moja informacija tačna? Jest’. Pa šta njih briga kada sam ja imao informaciju i kada sam obaviješten o tome”, kazao je Mektić, koji nije štedio riječi kritike na račun državnog Tužilaštva.

Ustvrdio je kako je cijela istraga “fingirana”, jer su iza svega privatni motivi tužiteljice Tadić i njene rodbine, odnosno Krešića i Đakovića.

“To su njeni bliski rođaci. Zato je, navodno, ekspresno pokrenuta istraga i ekspresno, navodno, zatvorena”, rekao je ljutito i tužiteljima poručio kako “nemaju pojma” šta im se zbiva u državi.

Izvor: Al Jazeera i agencije