Oglasi

Dragan Mektić: Gluposti i budalaštine Tužilaštva BiH

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine reagirao je na pokretanje istrage bh. Tužilaštva protiv njega vezano za 'aferu Selefije'.

Slučaj 'Špijunska afera': Istraga protiv Dragana Mektića

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić, u reakciji na odluku Tužilaštva Bosne i Hercegovine da pokrene istragu protiv njega, kazao je u petak kako je riječ o "običnim budalaštinama i glupostima" te kako su mu na teret stavili "više krivičnih djela nego što Branko Ćopić ima djela".

"Pohvaljujem Tužilaštvo u jednom dijelu. Ipak mogu da smognu snage da, kad hoće i kad im je interes, rade što u zadnjih 10 godina nisu pokazali. Ili ništa nisu radili [ili su] čak i doprinosili kriminalu i korupciji u Bosni i Hercegovini", istakao je ministar sigurnosti na konferenciji za medije u Sarajevu.

Dodao je kako je korupcija postala sastavni dio društva i države Bosne i Hercegovine.

"Ovdje su se odlučili privatnim, rodbinskim interesima... I ovom slučaju, kad su vodili privatne sporove, sama istraga ne znači ništa, tu će se razjasniti sve..."

"Ovo je najobičnija glupost i budalaština Tužilaštva Bosne i Hercegovine, koje, po ne znam koji put, pokazuju da im nije u interesu ozbiljna borba protivi kriminala i korupcije u ovoj državi, iako se na njih troši mnogo novca ovog napaćenog naroda, a oni se bave perifernim stvarima", naveo je Mektić.

"U nedostatku mogućnosti da na bilo koji način demantuju ono što se događalo vezano za ovu aferu upada SOA-e [hrvatske sigurnosno-obavještajne agencije] u Bosni i Hercegovini i njihovog djelovanja, oni i u ovom slučaju nisu motivisani interesima Bosne i Hercegovine, njenih građana, već isključivo interesima Republike Hrvatske i da zaštite njene interese, to im je cilj."

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine donijelo je ranije u petak naredbu o provođenju istrage protiv ministra Mektića.

Naredba o provođenju istrage

"U skladu s ranijom informacijom, da će javnost biti obaviještena o aktivnostima Tužiteljstva Bosne i Hercegovine nakon informacije od 3. aprila, Tužiteljstvo informira javnost da je donijelo naredbu o provođenju istrage protiv Mektića", saopćeno je iz bh. Tužilaštva.

Naredba o provođenju istrage donesena je nakon što je u radu na predmetu Tužilaštvo došlo do više dokaza o postojanju osnova sumnje o počinjenim krivičnim djelima – zloupotreba položaja ili ovlasti, odavanje tajnih podataka te davanje lažnog iskaza.

"Iz do sada prikupljenih dokaza, proizlazi osnov sumnje da je navedni [Mektić], kao odgovorna osoba, u svojstvu ministra sigurnosti u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, pribavio određene povjerljive podatke, a potom ih, na različite načine, iako je znao da je obvezan čuvati tajne podatke, podijelio s osobama koje nemaju ovlasti za pristup podacima s oznakom tajnosti, a potom neistinito obavještavao javnost te, u konačnici, dao lažan iskaz u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, što je prouzročilo teške posljedice za sigurnost, vladavinu prava i ugled Bosne i Hercegovine", navodi se u saopćenju.

S obzirom na to da će u toku istrage biti tretirani dokumenti i dokazi s oznakama tajnosti, iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine navode kako će i ovaj predmet u narednom periodu dobiti oznaku tajnosti.

'Hrvatska SOA je upala u BiH'

Istraga protiv Mektića je otvorena u vezi s "aferom Selefije".

Kako je ranije saopćeno, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je donijelo naredbu o neprovođenju istrage protiv zamjenika ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Mije Krešića, novinara Radio-televizije bh. entiteta Republika Srpska Mate Đakovića te Ivana Bandića, generalnog konzula Hrvatske u Tuzli, koji su saslušani u sklopu predmeta koji je državno Tužilaštvo formiralo po službenoj dužnosti.

U četvrtak je ministar Mektić, u reakciji na stav bh. Tužilaštva, ponovo optužio hrvatsku SOA-u za protivzakonito djelovanje na teritoriji Bosne i Hercegovine, a bh. Tužilaštvu uputio kritike zbog odluke da ne provodi istragu nad osobama za koje su neki mediji u toj državi objavili kako su bili uključeni u pokušaj regrutiranja bh. državljana kao saradnika SOA-e.

"Hrvatska obavještajna služba u obavještajnom smislu upala je u Bosnu i Hercegovinu i obavještajno djelovala", kazao je on novinarima u Sarajevu, koji su od njega tražili komentar odluke Tužilaštva Bosne i Hercegovine, objavljene u srijedu, da neće biti nastavka istrage protiv osoba čija su se imena u vezi s navodnom aferom pojavila u medijima.

'Potencijalno opasni teroristi'

Riječ je o Mektićevom zamjeniku Krešiću, novinaru Đakoviću te konzulu Bandiću.

Sarajevski portal Žurnal je sredinom marta objavio kako su upravo njih trojica bili neka vrsta posrednika u navodnim pokušajima agenata SOA-e da radikalne pripadnike selefijskog pokreta u Bosni i Hercegovini pridobiju za saradnju i navedu ih da podmetnu oružje u islamske bogomolje na bh. teritoriji, koje bi onda pronašla policija, a sve s ciljem da se opravdaju tvrdnje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da je Bosna i Hercegovina uporište hiljada "potencijalno opasnih ekstremista".

Tvrdnje sarajevskog portala javno je podržao i ministar Mektić, a odmah nakon toga Tužilašstvo Bosne i Hercegovine otvorilo je istragu, u kojoj su saslušani on, novinar Žurnala Avdo Avdić, koji je objavio priču, ali i direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine - OSA Osman Mehmedagić.

Nakon utvrđivanja činjenica, u bh. Tužilaštvu su zaključili kako nema osnove za dalju istragu protiv Krešića, Đakovića i Bandića, ali su objavili kako će nastaviti raditi na ovom predmetu, prije svega kako bi utvrdili ko se to predstavljao agentom SOA-e u komunikaciji s državljanima Bosne i Hercegovine.

'Rodbinske veze s tužiteljicom'

Mektić je dan kasnije kazao kako bh. Tužilaštvo nije ni planiralo rasvijetliti informaciju, nego "pokriti" Krešića i Đakovića, koji su u rodbinskim vezama s glavnom tužiteljicom Bosne i Hercegovine Gordanom Tadić.

"Nije tu motiv bio da se rasvijetli afera, oni se bave [time] kada je ministar Mektić imao informaciju. Šta njih briga kada sam ja imao informaciju. Je li moja informacija tačna? Jest'. Pa šta njih briga kada sam ja imao informaciju i kada sam obaviješten o tome", kazao je Mektić, koji nije štedio riječi kritike na račun državnog Tužilaštva.

Ustvrdio je kako je cijela istraga "fingirana", jer su iza svega privatni motivi tužiteljice Tadić i njene rodbine, odnosno Krešića i Đakovića.

"To su njeni bliski rođaci. Zato je, navodno, ekspresno pokrenuta istraga i ekspresno, navodno, zatvorena", rekao je ljutito i tužiteljima poručio kako "nemaju pojma" šta im se zbiva u državi.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.