Draga Ameriko, ne budi tako prokleto lakovjerna

Donald Trump, jedan od republikanskih kandidata za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (Reuters)

Piše: Marwan Bishara

Vidim da uživaš u političkom cirkusu, zamaskiranom u predsjedničku utrku. No, činjenica je da ovo nije tek novi karneval koji se dešava svake četiri godine, tokom kojeg slušaš šačicu kandidata kako ti podilaze i govore stvari koje ne misle i daju obećanja koja neće održati.

Ovaj put se igraš zlom i, ako nastaviš gutati smeće kojim te hrani tvoj vodeći populistički kandidat, sigurno ćeš otrovati svoj kompletan liberalni sistem i prekinuti veze sa ostatkom svijeta.

Svako ko krivi Meksikance, crnce i muslimane za nesreće svoje države, laže te. Oni te ne zaslužuju i pakleno sigurno ne zaslužuju tvoju podršku.

Bilo ko ko govori da te samo bogataši mogu izvući iz bijede nakon što su banke strovalile tvoj finansijski sistem – laže.

U svom srcu znaš kako nisu u pravu. Nisi glupa, naravno da nisi.

Pa kako to da ima toliko tvojih koji gutaju ove laži zdravo za gotovo? Zašto oni klimaju glavom i odobravaju kad im neko obećava donijeti velike stvari tako što će podići zid, poništiti nuklearni sporazum, ili zdravstveni program vratiti na staro?

Ti si industrijska i nacija marljivih ljudi i predobro znaš da stvari ne dolaze lako u životu. Dobila si čekove koje ne možeš unovčiti.

Pa, koliko puta će te iste zmije ujesti za isto mjesto?

Vjerovatno smatraš kako to i nije toliko bitno. Oni su ionako isti, dođu, govore, mašu i nestanu do sljedećih izbora. Stoga, zašto ne uživati u spektaklu dok traje, zar ne?

Ludilo straha

Pogrešno. Ovaj put je drugačije. Igraš se vatrom.

Ovo su ozbiljna vremena i ona traže ozbiljne ljude sa stvarnim idejama, a ne faličnim aluzijama. Uvrnuta zabava mora stati. Život nije Hollywood. Kratko, jasno.

Razumijem kako voliš da ti se govori da si super, da si Božiji dar svijetu te kako Bog voli Ameriku. I to je sasvim uredu; on ima veliko srce.

No, draga Ameriko, Bog je rekao da voliš, a ne da mrziš, svoje susjede!

U ludilu straha, potiču te da strahuješ od svojih sugrađana samo zato što slijede drugačiju vjeru.

Primoravaju te da mučiš. Da diskriminiraš. Da ubijaš. Da se svetiš. I da pogaziš svoju riječ. I to bi trebalo „napraviti Ameriku ponovo velikom“! Kako da ne!

Govore ti da samo ako dovoljno prezireš svoje susjede, ako ih dovoljno demoniziraš kao silovatelje i ubice, onda će doći raj na zemlji. To je samo lijena zadrtost.

Vrijeme je da se prestaneš zavaravati.

Zavidi se tvom patriotizmu. Čak se nekad i cijeni tvoj imperijalizam, koji priželjkuju oni koji traže tvoju zaštitu.

No, kada si u krivu, moraš preuzeti odgovornost za neuspjeh, nekada krvavih, politika kod kuće i u inostranstvu.

Vrsta nacionalizma koji se pravi i prodaje tokom ove predsjedničke kampanje ne govori o ljubavi prema nečijoj državi – već o suprotstavljanju cijelom svijetu.

Ranija pisma

Ne čini te posebnom kada Britanci i Rusi, muslimani i Meksikanci, Francuzi i Kinezi upozoravaju na vrstu fašizma koja se u potpunosti prikazuje na tvojim skupovima i donatorskim sastancima. To te čini slabom i gura te u izolaciju.

Vrijeme je da se prestaneš sažalijevati. Prestani se obmanjivati. Ovo je pravo vrijeme da se oslobodiš ovih slabosti i okončaš ovaj opasni fatalizam.

Ovo su teška vremena koja traže ozbiljne ljude koji razumiju kako ti je potreban svijet koliko i ti njemu.

Budi sigurna, draga Ameriko, da ovo nije moje prvo otvoreno pismo tebi, pisao sam ti prije mnogo godina i upozoravao na slične stvari.

Želim ti ponoviti danas ono što sam rekao tada:

„Naše pravo na sigurnost je univerzalno pravo. Očuvati ga u vrijeme globalizacije je višestrani poduhvat. Zato je naša međuzavisnost znak naše odraslosti, a ne naše slabosti. Svi mi demokrate moramo se suprotstaviti iracionalnoj geoteologiji i smrtonosnoj geostrategiji tako što ističemo geoetiku.

Stavljanje naših vrijednosti iznad naših interesa, naše ljudskosti iznad  nacionalizma, može nam pomoći u stvaranju koalicija širom raznih kontinenata i religija kako bi blokirali fatalističko i destruktivno vođenje u rat.

U odsutnosti demokratije, bliskoistočni Arapi nisu izabrali njihove fundamentaliste ili lidere.

Vi Amerikanci, sa druge strane, ste demokratska zemlja i imate izbor. Fundamentalisti i militaristi uspijevaju samo onda kada mi, demokrate svijeta, ne uspijevamo biti ono što moramo.“

Najdraža Ameriko, prošli put nisi išla putem koji sam ti savjetovao i to je dovelo do ratova, krvoprolića, uništavanja i porasta nesigurnosti. No, sada nije prekasno da uradiš pravu stvar, ono što moraš.

Srdačno, M.B.

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera