Dr. Ler: Kina drakonskim mjerama kontroliše zarazu, Evropa čuva ekonomiju

Posmatrajući mapu kretanja SARS CoV-2 virusa, stiče se utisak da se težište pandemije pomjera sa krajnjeg istoka, prema sjeverozapadu, kaže dr. Ler (Al Jazeera)

U danu kada je Njemačka, zemlja sa nešto više od 80 miliona stanovnika i koja je širom svijeta sinonim za “kvalitet” bez obzira o čemu se radi, izvijestila da je zabilježila više od 11.000 novozaraženih korona virusom u 24 sati, Kina, zemlja sa gotovo 1,4 milijarde stanovnika i u kojoj je krajem decembra prošle godine zabilježen prvi slučaj zaraze novim virusom, u istom periodu prijavila je samo 14 zaraženih i 25 asimptomatskih slučajeva.

I mnoge druge zemlje bilježe “crne rekorde” kada je broj novozaraženih u pitanju, u čemu ne izostaju države regije, čime su zdravstveni sistemi širom svijeta gotovo pred pucanjem zbog velikog broja novih pacijenata.

Primarijus dr. Željko Ler, epidemiolog i bivši direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, govori da su različiti faktori doprinijeli različitom obimu zaraze u svijetu.

  • Novi Zeland je svijetli primjer efikasne borbe protiv korona virusa, a i Kina bilježi nizak broj slučajeva obzirom na broj stanovništva. Ujedno, mnoge druge zemlje ne mogu ograničiti širenje pandemije, a čak je i “disciplinirana” Njemačka zabilježila više od 11.000 novozaraženih slučajeva u 24 sata. Zbog čega je tako?

– Tačno je da Kina registrira izuzetno nizak broj novozaraženih osoba na dnevnoj osnovi u posljednje vrijeme. Razloge treba tražiti u drakonskim mjerama koje su poduzete i dosljedno sprovođene od početka pandemije COVID-19.

Odlučno je ograničeno kretanje, zatvorene su pojedine pokrajine i gradovi, uspostavljen karantin, zatvorene su škole, otkazana sva grupna putovanja, i tako dalje, a za kontrolu sprovođenja mjera je angažirana vojska.

Misija Ujedinjenih naroda je nedavno izvijestila da je u Kini organiziran najambiciozniji, najagilniji i najagresivniji način suzbijanja širenja SARS CoV-2 virusa u povijesti!

Slično je postupila i vlada Novog Zelanda. Zatvorili su granice i, kroz četiri sukcesivno realizirana stadija, doveli do potpune izolacije zemlje. Funkcionisale su samo osnovne službe, a stanovnicima je savjetovano da ostanu u svojim domovima.

Međutim, analizirajući situaciju u cijelom svijetu, zapaža se da se i u Kini susjednim zemljama (Koreja, Japan, Kambodža, Vijetnam, Kazahstan, Uzbekistan, Kirgistan i tako dalje) također bilježi izuzetno mali broj novozaraženih na dnevnoj osnovi.

S druge, vlade Njemačke i ostalih razvijenih zemalja Zapadne Europe, planiraju i sprovode mjere koje za glavni cilj imaju izbjegavanje ponovnog uvođenja potpunog lockdowna i održavanje funkcionalnog društvenog i gospodarskog života, bez obzira na pandemiju.

Dakle, različiti režimi i različite mjere dali su i različite rezultate. No, da li je razlog samo to?

Posmatrajući mapu kretanja SARS CoV-2 virusa, stiče se utisak da se težište pandemije pomjera sa krajnjeg istoka, prema sjeverozapadu.

Razloge za takav razvoj pandemijskog procesa očigledno treba tražiti u razmjerama i kontroli sprovođenje drastičnih higijensko-profikatičkih i protivepidemijskih mjera, s jedne strane, ali i u mogućim promjenama (mutacijama) cirkulirajućih varijanti SARS CoV-2 virusa, sa trenutno dominantnim prisutstvom varijanti sa manjim pandemijskim potencijalom u daleko-istočnim zemljama, s druge strane.

  •  Šta se do sada pokazalo kao najbolji način suzbijanja širenja korona virusa?

– Iz prethodno rečenog se može zaključiti da su rigorozne restriktivne mjere dale najbolje rezultate u suzbijanju pandemije COVID-a 19. Takve mjere su, s druge strane, nesumnjivo ugrozile gospodarstvo i društveni život u cijelosti, te je pitanje prioriteta za koji se pojedine zemlje odlučuju, rješavajući dilemu između dva ponuđena scenarija.

  • Mnogi osporavaju maske. Koliko su one moćan alat u borbu protiv širenja epidemije?

– Zaštitne maske efikasno zadržavaju krupnije čestice, koje sadržavaju SARS CoV-2 i ostale viruse koji se prenose kapljičnim i aerogenim putem. Treba znati da je glavna svrha nošenja maski spriječavanje prenošenja virusa sa zaraženih na druge ljude. Obzirom da je kod COVID-a 19 veliki broj asimptomatskih vironoša, potrebno je da svi nose maske, bez obzira na svoje trenutno zdravstveno stanje.

Prema tome, maske jesu moćan alat u borbi protiv širenja SARS CoV-2 virusa, pod uvjetom da se pravilno nose (prijanjaju uz lice) i mijenjaju prema uputama, uz provođenje ostalih mjera, prvenstveno održavanja fizičke distance!

  • Šta možemo u regiji očekivati s dolaskom sve hladnijih dana?

– Dolaskom jeseni i zime počinje sezona gripa i ARI (akutnih respiratornih infekcija), koje će, uz COVID-19, dodatno komplicirati zdravstvenu situaciju i značajno opteretiti cijeli zdravstveni sistem.

Duže i češće će se boraviti u zatvorenom prostoru, što će pogodovati efikasnijoj transmisiji uzročnika navedenih oboljenja.

Otežavajuća okolnost je i očekivani porast aerozagađenja, koje se čak dovodi i u vezu sa većom smrtnošću od COVID-a 19.

Stoga je neophodno provoditi sve mjere, trenutno usmjerene na prevenciju zaražavanja SARS CoV-2 virusom, i u što većem broju se odazvati imunizaciji protiv sezonskog gripa.

Izvor: Al Jazeera