Dr. Kulenović: Najveći poraz sarajevskog zdravstva u toku postojanja

Sarajevski kanton u petak ponovo bilježi više od 200 novozaraženih osoba na 667 testova, što glavni grad Bosne i Hercegovini čini jednim od najvećih žarišta u zemlji (Armin Durgut / PIXSELL)

Nekadašnji koordinator cijepljenja i direktor Zavoda za javno zdravstvo u bivšoj Jugoslaviji, primarijus dr. Fahrudin Kulenović nazvao je sramotnim način na koje se zdravstvene vlasti u Sarajevu bore protiv korona virusa, optužujući vladajući politiku da na čelne pozicije postavlja nekompetentne ljude.

Dok vlade susjednih zemalja proširuju bolničke kapacitete za prijem novih COVID pacijenata u njegovom drugom i vrlo većem valu nego što je to bilo tokom proljeća, a sportske dvorane pretvaraju u privremene COVID bolnice, zdravstvene vlasti u glavnom gradu Bosne i Hercegovine na pandemiju odgovaraju vrlo sporo uz mnogo političkih odluka.

To frustrira građane, ali i ljekare.

Sarajevski kanton u petak ponovo bilježi više od 200 novozaraženih osoba na 667 testova, što bh. prijestolnicu čini jednim od najvećih žarišta u zemlji, sa više od 1.400 registriranih aktivnih slučajeva. Izolatorij Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu ‘Podhrastovi’ za najteže COVID pacijente ima približno stotinu mjesta, dok bi do kraja godine trebao biti izgrađen još jedan izolatorij u krugu bolnice “Prim. dr Abdulah Nakaš”, s 44 kreveta, na oko 430.000 stanovnika u Kantonu Sarajevo.

“Ovo je za Sarajevo sramota. Ja se zgražavam poslije moje 53 godine u zdravstvu”, rekao je doktor Kulenović za Al Jazeeru u telefonskom razgovoru, pošto je Zavoda za javno zdravstvo KS iznio nove visoke brojke zaraženih na dnevnoj razini.

“Situacija u Sarajevu je sramotna, mene je stid što sam bio dio zdravstva koje sada ovako griješi. Ovo nije dobro. Pandemija je u svom špicu, a mi nemamo adekvatan smještaj za oboljele. Ovo je najveća katastrofa koje je sarajevsko zdravstvo doživjelo u toku svog postojanja”. 

“Obećavaju da ćemo otvoriti [izolatorij] oko Nove godine. Do tada ćemo svi pomrijeti, ili ćemo se izliječiti”, rekao je Kulenović.

Delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH i penzionisani ljekar Dragan Stevanović jučer je za Al Jazeeru situaciju u Sarajevu također nazvao krizom u kojoj ne postoji “dirigent” koji bi njome kvalitetno upravljao, nakon što kantonalna vlada kojom rukovodi Stranka demokratske akcije [SDA] s koalicionim partnerima zbog političkih neslaganja od kraja jula radi bez ministra zdravstva.

Najmanje 2.460 pacijenata preminulo je u zemljama na jugu i jugoistoku Evrope od posljedica novog korona virusa od početka pandemije u martu ove godine, a više od 120.000 ih se zarazilo, prema podacima Worldometersa, koji se poziva na podatke vlada i agencija. 

Beroš – Svi trebamo dati svoj obol

Nakon više od 1.500 novozaraženih u četvrtak u Hrvatskoj, što je najviše u jednom danu od početka pandemije u toj zemlji, ministar zdravlja Vili Beroš pozvao je bolnice da prošire kapacitete za prijem novih COVID pacijenta, ali i otkrio da je vladin plan ako svi bolnički i kapaciteti budu popunjeni angažirati i dvoranu Arena u Zagrebu te slični kapacitete u drugim većim gradovima.

Hrvatske bolnice dobile su uputu da povećaju kapacitete za zbrinjavanje oboljelih od COVID-a 19 i svakodnevno izvještavaju o broju oboljelih zdravstvenih radnika, kao i obvezu izdavanja termina za prioritetno naručivanje pacijenata za dijagnoze i stanja koja ne trpe odgodu, kako bi ih liječnici primarne zaštite mogli naručiti elektronskim putem.

Nalazimo se u situaciji kada svi trebamo dati svoj obol, kao što to mjesecima rade mnogi liječnici i medicinske sestre u jedinicama intenzivne skrbi, rekao je ministar.

Crna Gora  – imamo plan

Premda imaju jednu od najvećih stopa zaraze korona virusom među evropskim zemljama, Crna Gora još uvijek ima dovoljne kapacitete da primi sve COVID pacijente kojima je potrebna hospitalizacija, tvrdi Krizni štab te zemlje.

“Broj postelja u sistemu zdravstva Crne Gore za prijem COVID pacijenata je 579, s mogućnošću proširenja kapaciteta još za 150 do 200 postelja”, saopćeno je Al Jazeeri u Kriznom štabu Crne Gore, uz napomenu da su u četvrtak bila hospitalizirana 272 COVID pozitivna pacijenta, što je ispod 50 posto popunjenosti COVID kapaciteta Crne Gore.

Zemlja koja je bila prva free korona zona u Evropi danas je na prvom mjestu po broju oboljelih u odnosu na ukupnu populaciju, prema navodima crnogorskih medija. Na približno 622.000 stanovnika, Crna Gora je u četvrtak bilježila skoro 4.000 aktivnih slučajeva zaraze.
U šest opština u Crnoj Gori na snazi su pooštrene epidemiološke mjere zbog rasta broja zaraženih novim korona virusom. Najteža situacija je u Žabljaku, Kolašinu, Ulcinju, Cetinju i Budvi, izvjesio je državni Institut za javno zdravlje. 

Postoji jasan Akcioni plan u slučaju potrebe za proširenjem bolničkih kapaciteta, saopćeno je Al Jazeeri iz Kriznog štaba.

‘Uzrok širenja zaraze više od 100.000 građana na ulicama’

Crnogorske zdravstvene vlasti su, mjesec i po nakon parlamentarnih izbora, označile masovna politička okupljanja kao razlog naglog širenja zaraze korona virusa u toj zemlji te su pozvale inspekcijske organe da kazne organizatore tih skupova.
Na sjednici crnogorskog Nacionalnog koordinacijskog tijela za zarazne bolesti (NKT) polovinom oktobra zaključilo se da se od pojave korona virusa u Crnoj Gori krizom upravljalo kvalitetno te da je ta zemlja svojevremeno uspjela biti prva država u Evropi bez potvrđenih slučajeva infekcije. Visoka stopa u proteklom razdoblju rezultat je brojnih javnih skupova i drugih vidova kršenja epidemioloških mjera u vrijeme izbora i nakon njih, kao i kontinuiranih, neodgovornih i politikantskih negiranja i opovrgavanja postojanja virusa. Procjena je da je krajem avgusta i početkom septembra nakon izbora u Crnoj Gori, na crnogorskim ulicama bilo više od 100.000 građana, ili petina ukupne crnogorske populacije.

Beogradska Arena COVID bolnica

Srbijanske zdravstvene vlasti u međuvremenu su također saopćile da je beogradska dvorana Arena od ponedjeljka ponovo privremena bolnica, koja će moći da primi 510 pacijenata koji se liječe od COVID-a 19. Arena ima i centralni razvod kisika, tako da mogu da budu priključeni i respiratori.

Od početka pandemije u toj zemlji zaraženo je više od 37.000 osoba, od čega se 31.000 izliječila, a preminuo je više od 780 pacijenta od posljedica COVID infekcije, prema izvještajima državnog kriznog štaba, koje mediji posljednjih sedmica sve češće stavljaju pod znak pitanja.

Izvor: Al Jazeera