DR Kongo: Kabila neće biti kandidat na izborima

Ovaj potez je okončao višegodišnje spekulacije da li će Kabila ići protiv ograničenja mandata (Reuters)

Predsjednik Demokratske Republike Kongo Joseph Kabila neće biti kandidat na izborima za lidera ove afričke države u decembru, objavio je glasnogovornik Vlade.

Kabilina vladajuća koalicija nominirala je bivšeg ministra unutrašnjih poslova Emmanuela Ramazanija Shadaryja kao svog predsjedničkog kandidata, naveo je danas glasnogovornik Vlade Lambert Mende.

Ovaj potez je okončao višegodišnje spekulacije da li će Kabila ići protiv ograničenja mandata.

Vlada DR Konga je čekala do posljednjeg trena kako bi objavila Kabilinu odluku da neće biti kandidat. Izborna komisija je omogućila kandidatima da se registriraju do srijede poslijepodne.

Mala popularnost

Novinarka Al Jazeere Catherine Soi iz glavnog grada Kinšase javlja kako je Ramazanijeva nominacija iznenađenje.

„Proteklih dana se govorilo o nekoliko imena koja bi bila zamjena za Kabilu, no njegovo ime nikada nije bilo spomenuto. Nominacija je objavljena nakon dugih konsultacija predsjednika i njegove koalicije“, ističe ona i dodaje kako je bila prisutna nesigurnost zbog Kabilinih namjera u proteklih nekoliko dana.

Kabila, čiji je drugi mandat zvanično okončan 2016. godine, po Ustavu ne može biti kandidat na decembarskim izborima, no njegovi rivali su ga optuživali da želi ostati na vlasti.

Shadary, bliski suradnik trenutnog lidera, također je bio i zamjenik premijera. Njega je kaznila Evropska unija zbog navodnih prekršaja ljudskih prava 2017. godine. Iako je jedan od lojalnih sljedbenika Kabile, Shadary nije popularan među 80 miliona stanovnika DR Konga.

Izvor: Al Jazeera i agencije