Oglasi

Dr. Ana Pecirep: Kako se Južna Koreja bori sa korona virusom

Liječnica opće prakse u Domu zdravlja Kiseljak je provela pola godine na klinici ʽThe Catholic University of Korea Seoul St. Mary's Hospitalʼ.
Ana Pecirep je veoma iznenađena činjenicom da stanovnici Južne Koreje znaju za Bosnu i Hercegovinu i njenu tešku historijuUstupljeno Al Jazeeri

Dr. medicine Ana Pecirep od oktobra 2016. radi kao liječnica opće prakse u Domu zdravlja Kiseljak, a u jeku pandemije korona virusa ova rođena Fojničanka zatekla se u Seulu, u Južnoj Koreji, gdje je  kao specijalizant iz ginekologije i opstetricije provela pola godine na klinici "The Catholic University of Korea Seoul St. Mary's Hospital".

Iskustvo života

"Dogodilo se da sam baš u jeku pandemije stigla u Južnu Koreju. Bilo je pri odlasku straha i nesigurnosti. Naime, kod nas se u Bosni i Hercegovini još uvijek pričalo o tom nekom virusu koji je negdje daleko i nije još stigao do nas. Činilo se kao da idem iz naše sigurnosti u neku nesigurnost. Idućeg dana po dolasku u Seul odmah sam dobila masku i uputstva o ponašanju. Rečeno mi je da 14 dana ne mogu raditi u bolnici, i da moram paziti na eventualnu pojavu simptoma. Bio je to jedan vid samoizolacija. Zanimljivo, mogla sam se kretati gdje sam htjela, ali sam morala biti pažljiva. Život se odvijao sasvim normalno, razumije se da je to sve bilo uz mjere opreza. Mogu reći da je prava privilegija imati iskustvo života i rada u jednoj tako uređenoj zemlji. Čim sam izišla iz aviona zapazila sam da tu vlada red i disciplina. Tada sam osjetila olakšanje i sigurnost", kaže dr. Pecirep.

Dodaje kako je u svom radu imala nekoliko slučajeva u kojima je trudnica bila zaražena korona virusom.

"Na sreću, sve je dobro prošlo. U bolnici je jedan sprat bio namijenjen samo za Covid pacijente. Bliski kontakt s takvim pacijentima imali su naši profesori i obučeno medicinsko osoblje", priča naša sagovornica koja se od septembra 2017. nalazi i na poziciji predsjednice Crvenoga križa općine Kiseljak.

Disciplinirani ljudi 

Ističe kako je Južna Koreja 'jedna nevjerovatna zemlja' te da nije morala svakodnevno nositi masku ne bi ni znala da je pandemija. 

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: "Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu."

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

"Oni su se bez strogih mjera uspjeli izboriti s korona virusom, za to vrijeme je sve radilo. Nije bilo zatvaranja restorana, trgovina, čak ni granica. Iako je struka predlagala da se granice zatvore, vlada je taj prijedlog odbila. Odgođene su ili otkazane samo neke konferencije i velika okupljanja. Tamo je testiranje bilo moguće na svakome koraku, a putem aplikacija smo mogli pratiti zaražene. Ljudi su veoma disciplinirani. Poštuju i prate naredbe. Svi nose maske. Ukoliko vas vide bez maske upozoravaju vas, ali se i naljute ako neko ne poštuje pravila. Na ulazu u bolnicu ili trgovačke centre stoji osoblje koje mjeri temperaturu. U mojoj je bolnici svaki posjetilac je morao odgovoriti na nekoliko zdravstvenih pitanja. Ukoliko bi neko nešto zatajio ili slagao odgovor, novčana kazna je iznosila oko 7.500 eura", priča dr. Pecirep koja je preuzela i liječničku brigu u Domu za starije i nemoćne osobe na Brnjacima.

Mnoštvo je stvari koje su je oduševile u Južnoj Koreji, a kako kaže, radi se veoma discipliniranom, kulturnom i radišnom narodu.

"Zaista, to je jedan drugi svijet. Dnevno rade po 10 do 12 sati. Oduševio me pristup mladim ljudima. Veoma ulažu u mlađe ljude, trude se što više prenijeti znanja. Jednostavno, napravili su takav sistem da pomažu mladim ljudima u sticanju znanja. Zemlja je vrlo uređena. U jednom trenutku na vrhuncu epidemije počele su poskupljivati maske i dezinfekciona sredstva. Vlada je automatski reagirala s kaznama zbog poskupljenja. Stimulirali su proizvodnju maski, a zabranili izvoz. To je država koja se definitivno brine za svoje građane i budućnost", riječi su naše sagovornice koja je od 2016. godine aktivna članica Ureda za brak i obitelj pri Vrhbosanskoj nadbiskupiji.

Rad i učenje

Bila je veoma iznenađena činjenicom da dosta stanovnika Južne Koreje zna za Bosnu i Hercegovinu i našu tešku historiju.  

"Nekoliko dana nakon moga dolaska, u restoranu me konobar upitao odakle sam. Kada sam rekla Bosna i Hercegovina, počeo mi je pričati o Sarajevu, Prvom svjetskom ratu, bivšoj Jugoslaviji i posljednjem ratu."

Dr.  Pecirep naglašava kako i u budućnosti planira nastaviti s edukacijom i obukom. 

"Kako mi je rekla jedna kolegica Korejka: 'Mi smo bili tako siromašni, naša zemlja nema prirodnih bogatstava  i jedino što nam ostaje je rad i učenje'. Moja poruka svim mladim ljudima je da budu hrabri i odlučni. Neka maksimalno iskoriste vrijeme koje imaju za učenje i napredak. Znam i sama kako je teško, ali uz jaku volju, trud i želju uvijek se nađe put", zaključuje dr. med. Ana Pecirep.

Izvor: Al Jazeera

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.