Doživotno suspendiran bivši potpredsjednik FIFA-e

Figueredo, bivši predsjednik Nogometnog saveza Urugvaja, od 2015. u kućnom je pritvoru u domovini, a te godine uhapšen je u Švicarskoj (EPA)

Bivši potpredsjednik Svjetske nogometne asocijacije (FIFA) Eugenio Figueredo zbog primanja mita suspendiran je iz nogometa i mora platiti kaznu od milion švicarskih franaka (910.000 eura), prenosi agencija Anadolija.

Etička komisija svjetske kuće nogometa izrekla je doživotnu suspenziju Figueredu, koji se tereti da je u svojstvu nekadašnjeg predsjednika Nogometne asocijacije Južne Amerike (CONMEBOL) primio višemilionske iznose mita po osnovu sklapanja sponzorskih ugovora za kontinentalno prvenstvo (Copa America).

Hapšenja u Zuerichu

Figueredo, bivši predsjednik Nogometnog saveza Urugvaja, od 2015. u kućnom je pritvoru u domovini, a te godine uhapšen je u Zuerichu.

Taj 87-godišnjak, podsjeća agencija AFP, radio je u više komiteta FIFA-e.

Agencija navodi da je uhapšen u Švicarskoj s još nekoliko zvaničnika u okviru afere “Fifagate”. Izručen je Urugvaju kada se dogovorio sa sudovima da isporuči informacije o prevarama, naročito u FIFA-i i CONMEBOL-u.

Izvor: Agencije