Doživotni zatvor za počinitelje genocida u Ruandi

U genocidu počinjenom u Ruandi ubijeno je blizu milion ljudi (AP)

Francuski sud je presudio doživotni zatvor za dvojicu bivših gradonačelnika iz Ruande zbog genocida počinjenog u toj afričkoj zemlji.

U presudi se navodi da su dva bivša gradonačelnika iz Ruande organizirali masakr u kojem je ubijeno više hiljada Tutsija 1994. godine, prenosi AFP.

Sud je saopćio da su Octavien Ngenzi (58) i njegov prethodnik Tita Barahira (64) krivi za zločine protiv čovječnosti, masovna i sistematska pogubljenja i genocid u svom selu Kabarondo, gde je oko 2.000 ljudi, koji su tražili sklonište u lokalnoj crkvi, masakrirano.

Ovo je najstroža kazna za genocid koju je donio francuski sud.

Nekadašnjem vojnom kapetanu Pasquale Simbikangu 2014. godine je izrečena kazna od 25 godina zatvorske samice zbog genocida i zločina protiv čovečnosti.

Tokom osmosedmičnog suđenja čula su se zastrašujuća svedočenja, u kojima su ova dva gradonačelnika prikazani kao “nadzornici” i krvnici” u masakrima u kojima su pripadnici Hutua 1994. godine ubili između 800.000 i milion ljudi, većinom Tutsija.

‘Barahira – oficir s mačetom’

Među žrtvama je bilo i umjerenih Hutua.

“Ngenzi je bio vođa. Barahira je oficir s mačetom”, rekao je tužilac Phelippe Courroye, koji je tražio doživotni zatvor za njih dvojicu.

Ubijanja su se dogodila između 6. aprila i sredine jula 1994. godine.

Ovaj zločin su uglavnom počinile dvije Hutu ekstremističke organizacije – Interahamve i Impuzamugambi.

Međunarodni sud za ratne zločine u Ruandi, čiji mandat je okončan 2015. godine, osudio je 61 osobu zbog učešća ili odgovornosti za nezapamćeni genocid.

Osumnjičen za učešće i ulogu u genocidu također su hapšeni i suđeno im je u Belgiji, Francuskoj, Švedskoj, Kanadi, Finskoj, Nemačkoj, Norveškoj, Holandiji i SAD-u.

Izvor: Agencije