Oglasi

Doživotni zatvor za četiri osobe zbog smrti 71 izbjeglice u hladnjači

Tužioci su naveli da su se sve izbjeglice ugušili u jezivim uvjetima tri sata poslije polaska.
U hladnjači s mađarskim tablicama pronađenoj na autoputu u Austriji 27. augusta 2015. godine, ugušilo se 59 muškaraca, osam žena i četvoro djece iz Sirije, Iraka i AfganistanaEPA

Mađarski apelacioni sud osudio je na doživotne zatvorske kazne četiri osobe osuđene zbog uloge u incidentu iz 2015. godine, kada se 71 izbjeglica ugušilo u hladnjači pronađenoj na putu u Austriji.

Prema odluci apelacionog suda u Segedinu, Afganistanac i dva bugarska državljanina osuđeni su na doživotne kazne zatvore bez mogućnosti smanjenja, dok treći Bugarin može da zatraži puštanje na slobodu poslije 30 godina u zatvoru, prenosi Beta.

Sve četiri osobe osuđene su prošle godine na kazne od 25 godina zatvora zbog pripadanja kriminalnoj organizaciji i više zločina, uključujući krijumčarenje ljudi i ubistvo.

'Jezivi uvjeti'

Preostalih 10 optuženih, od kojih su većina Bugari, osuđeno je na zatvorske kazne između četiri i 12 godina.

U hladnjači s mađarskim tablicama pronađenoj na autoputu u Austriji 27. augusta 2015. godine, ugušilo se 59 muškaraca, osam žena i četvoro djece iz Sirije, Iraka i Afganistana.

Izbjeglice su ukrcane u kamion blizu sela Morahalom, na granici Mađarske i Srbije, odakle su krenuli ka Austriji.

Tužioci su naveli da su se svi "ugušili u jezivim uvjetima tri sata poslije polaska", dok su još bili u Mađarskoj.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.