Doživotni zatvor za britanskog neonacistu

Jack Renshaw je prijetio da će ubiti policijskog službenika (EPA)

Pripadnik zabranjene britanske neonacističke grupe osuđen je pred britanskim sudom na doživotnu kaznu zatvora, javlja AP.

Osuđeni Jack Renshaw izjasnio se krivim za kupovinu mačete s namjerom da ubije zastupnica Laburističke partije Rosie Cooper, kao i zbog prijetnje da će ubiti policijskog službenika.

“Ovo je slučaj u kojem samo kazna doživotnog zatvora može zadovoljiti ozbiljnost Vašeg djela”, rekla je sudija Vrhovnog suda Justice McGowan.

Zastupnica Cooper smatra da je pravda zadovoljena, ne samo zbog nje lično, kako je naglasila, već zbog svakog javnog službenika, kao i zbog demokratskog načina života koji dozvoljava slobodu govora bez straha od osvete.

Povećana opasnost od desničara

Šef protivterorističke službe Velike Britanije Mark Rowley prošle godine izjavio je da je u toj zemlji sve veća opasnost od desničarskog terorizma.

“Desničarski terorizam sve je značajniji i predstavlja sve veći izazov. Veći je nego što mu se poklanja pažnja u javnosti”, rekao je on.

Prema njegovim riječima, do prije dvije godine aktivnost desničara bila je ograničena na neprijatne proteste i krivična djela počinjena iz mržnje, dok su teži incidenti pripisivani pojedincima, međutim, obavještajna služba MI5 sada istražuje desničarske aktivnosti.

On je upozorio da britanske desničarske grupe traže da se povežu s “međunarodnim ekstremistima”.

Izvor: Agencije