Oglasi

Doživotni zatvor Tolimiru za genocid u BiH

Tolimiru je dokazana krivica za genocid, istrebljenje, ubistva, progon i prisilno premještanje Bošnjaka iz Srebrenice i Žepe 1995.

Haški sud (ICTY) u srijedu je nepravomoćno osudio bivšeg generala Vojske Republike Srpske Zdravka Tolimira na kaznu doživotnog zatvora za genocid i druge ratne zločine počinjene u Srebrenici i Žepi 1995.

Presudom je potvrđeno da se u Bosni i Hercegovini dogodio genocid.

Tolimir je bio pomoćnik bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića za obavještajno-sigurnosna pitanja.

"Raspravno vijeće je većinski... utvrdilo da ste krivi za krivično djelo genocida i udruživanja radi počinjenja genocida", kazao je predsjedavajući Vijeća, njemački sudija Christoph Flugge, čitajući obrazloženje presude kojom je utvrđeno da je prema dokazima izvedenima na ovom suđenju na području Srebrenice ubijeno najmanje 4.970 muslimana. 

On je pojasnio kako taj broj predstavlja konzervativnu procjenu ukupnog broja ubijenih nakon pada srebreničke enklave, a taj je cifra, kako je rekao, bliža 6.000.

Vijeće je utvrdilo da je dokazano Tolimirovo sudjelovanje u dva udružena zločinačka poduhvata političkog i vojnog vodstva bh. entiteta Republika Srpska, čiji su ciljevi bili masovno ubijanje i prisilno uklanjanje muslimanskog stanovništva iz dvije istočnobosanske enklave.

Tolimir je proglašen krivim i za djela istrebljenja, ubistva, progona i prisilnog premještanja muslimana iz Srebrenice i Žepe od maja do novembra 1995.

Samo u jednoj tački optužnice nije dokazana krivica - onoj za deportacije.

Sudija Flugge, koristeći riječi svjedoka, opisao ga je kao "desnu ruku" te "oči i uši" Mladića.

Presudom je utvrđeno da su masovna ubistva stanovnika Srebrenice i Žepe, ali i trojice bošnjačkih lidera u Žepi - Mehmeda Hajrića, Amira Imamovića i Avde Palića, te  protjerivanje, zlostavljanja i patnje civila predstavljali genocid, jer su imali za cilj uništenje muslimanskog stanovništva u istočnoj Bosni.

Sudija Flugge je kazao da je jedna od odlika počinjenog genocida bila i činjenica da su pripadnici VRS-a pod Tolimirovom komandom ismijavali i mučili dječake i muškarce "često samo zato što su pripadali islamskoj vjeri", a neki su i primoravani da pjevaju srpske pjesme prije nego što su ubijeni.

Tužitelji su kazali kako je Tolimir proveo zapovijed predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića i generala Mladića da se svi vojno sposobni muškarci, Bošnjaci iz Srebrenice ubiju tako što je isplanirao zločin, a Tolimir je tvrdio da takve zapovijedi nikad nije bilo.

Tužiteljstvo je tvrdilo da je Tolimir, zajedno s Mladićem, te drugim zapovjednicima u vojsci bosanskih Srba bio sudionik udruženog zločinačkog pothvata čiji je cilj bio trajno uklanjanje Bošnjaka iz Srebrenice i Žepe.

Branio se sam

Tolimiru će, odlukom Tribunala, od ukupne zatvorske kazne biti oduzeto vrijeme provedeno u pritvoru, javila je iz Haga reporterka Al Jazeere Katarina Drlja.

Tolimir se može žaliti na presudu u roku od 30 dana.

Kako je kazala Drlja, nakon presude, sudnicom se prolomio pljesak pripadnica udruženja Majke Srebrenice i drugih koji su pratili suđenje, dok se Tolimir tri puta prekrstio.

Tolimir, koji se branio sam, zatražio je da bude oslobođen optužbi.

Haški tribunal je zaključio da je jedna od ključnih otežavajućih okolnosti činjenica da je Tolimir bio svjestan djela koja su se događala u Srebrenici i Žepi.

Isto tako su uzeli u obzir doprinos, obrazovanje i iskustvo Tolimira, te činjenicu da mnogi preživjeli ni danas ne mogu voditi normalan život, kazala je Drlja.

Tribunal je zaključio da je, van razumne sumnje, dokazano da je postojao udruženi zločinački poduhvat, u kojem je sudjelovao i Tolimir.

Glas preživjelih

Kako je iz Srebrenice izvijestila reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović, mnogi Srebreničani su pred haškim istražiteljima svjedočili o ulozi Zdravka Tolimira u julu 1995.

Nekoliko preživjelih majki Srebrenice okupilo se u kući u Potočarima, gdje su kazale da je presuda za genocid satisfakcija za ono što su preživjele.

"Sada, 17 godina kasnije, slike su jednako žive, ali je  pronalazak nestalih neizvjestan", rekla je Maličbegović.

Šehida Abdurahmanović je ukopala skeletne ostatke supruga, ali za bratom još traga.

„Rečeno mi je da je moj brat uhvaćen živ, da je doveden u Bratunac, da je imao snage toliko da se bori, dok mu glava nije pukla na pola. Razumijete. I sad kad vi dobijete takvu informaciju, a ne možete doći do njegovih kostiju, onda je to negdje i nama živima udarac. Ja mislim da tim riječima želi da me ponovo ubije, da me dokrajči."

O masovnim ubistvima srebreničkih muškaraca i dječaka, svjedočile su mnoge preživjele žrtve.

Džemila Delalić je ukopala tri sina – Salku, Sulju i Sadika - i dva brata. Ukupno su ubijena 32 člana njene uže porodice.

Hanka Husić u julu 1995. Izgubila je supruga i četvoricu sinova. "Gorko. I žalosno i gorko. Živim sama. Eto. Pokopala sam jedne prije tri godine, jedne sad", kaže Husić.

Ni vapaj Hajre Ćatić za nestalim sinom Ninom, kako kaže, niko nije čuo, pa se ova žena sama uputila u potragu.

Ali, sasvim slučajno je pronašla dijelove lobanje i još nekoliko starih predmeta, koje do danas, niko iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovien nije preuzeo.

„Ne vjerujem da je od mog sina, ali bih željela da je od mog sina", kaže Ćatić.
 
U vrijeme kada su jedina veza sa Srebrenicom bili radio-amateri, Nino Ćatić je izvještavao iz zaštićene enklave.
  
„Sjećam se njegovog posljednjeg izvještaja, on je rekao 'ako nam niko ne pomogne, ovo će biti njegovo posljednje javljanje - i zaista je bilo posljednje. Niko nam nije pomogao. Kada je to bilo - desetog navečer."

Ranije presude za genocid

Za zločin u Srebrenici do sada je doneseno više pravomoćnih presuda. Bivši zapovjednik Drinskog korpusa general Radislav Krstić osuđen je na 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja srebreničkog genocida.

Za pomaganje u istrebljenju na tom području osuđeni su i zapovjednik Bratunačke brigade Vidoje Blagojević na 15 godina zatvora i načelnik inženjerije Zvorničke brigade Dragan Jokić na devet godina zatvora.

Za sudjelovanje u srebreničkim ubistvima pomoćnik za sigurnost Bratunačke brigade Momir Nikolić osuđen je na 20 godina zatvora, a pripadnik vojske bosanskih Srba Dražen Erdemović kao neposredni izvršitelj zločina osuđen je na pet godina zatvora.

Načelnik štaba i zamjenik zapovjednika Zvorničke brigade Dragan Obrenović osuđen je na 17 godina za progon počinjen ubistvima Bošnjaka na području Srebrenice.

Nepravomoćno su za genocid u Srebrenici na kaznu doživotnog zatvora osuđeni zapovjednici u vojsci bosanskih Srba Vujadin Popović i Ljubiša Beara i taj je postupak u žalbi.

Načelnik za sigurnost u Zvorničkoj brigadi Drago Nikolić osuđen je za pomaganje genocida na 35 godina zatvora, zamjenik zapovjednika specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske Ljubomir Borovčanin za pomaganje i podržavanje istrebljenja osuđen je na 17 godina zatvora.

Zapovjednik Zvorničke brigade Vinko Pandurević za pomaganje i podržavanje ubistava i progona osuđen je na 13 godina zatvora, načelnik odjela za operativno-nastavne poslove vojske bosanskih Srba Radivoje Miletić osuđen je za ubistva i progon u Srebrenici na 19 godina zatvora a Mladićev pomoćnik zapovjednika za moral Milan Gvero za progon na pet godina zatvora.

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilo Perišić osuđen je na 27 godina zatvora, među ostalim, i zbog pomaganja i podržavanja zločina protiv Bošnjaka u Srebrenici. Svi su ti postupci u žalbenoj fazi.

Izvori: Al Jazeera i agencije