Doživotne karte skupo koštale American Airlines

Avion
Let je trajao nešto manje od 16 sati i postao je najduži komercijalni let u smislu prijeđene udaljenosti (Reuters)

Neke odluke kompanija mogu imati dugoročne posljedice i stvoriti još veće probeleme, a jedna takva smatra se za najskuplju u historiji moderne avioindustrije, koju je prije 38 godina donijelo rukovodstvo American Airlinesa.

Osamdesetih godina prošlog vijeka kompanija se našla u velikim finansijskim problemima. Kako bi nadoknadili manjak gotovine, odlučili su da na tržište izbace neograničenu doživotnu kartu za let prvim razredom, piše Novac.hr, prenosi Tanjug.

Pravo na kupovinu takve karte za 250.000 dolara jednokratno, imali su najčešći putnici aviokompanije.

Uz tada nazvanu kartu “AAirpass”, putnici su dobili mogućnost neograničenog letenja gdje god i kada god požele tokom cijelog života. Isto tako za dodatnih 150.000 dolara oni najlojalniji mogli su da kupe i dodatnu kartu za pratioca ili člana porodice.

Opoziv karata za tri klijenta

Takva investicija bila je svojevrsna obveznica. Umjesto isplaćivanja dividende u gotovini svojim su mušterijama isplaćivali dividendu u putovanjima. “AAirpass” je od 1981. do 1994. godine kupilo 28 osoba, čime je firma dobila prijeko potrebni kapital za nastavak poslovanja.

Međutim, ispostavilo se da je ishitrena odluka aviogiganta na kraju više koštala nego što je vrijedila te je American Airlines bio primoran da opozove “AAirpass” za troje klijenata.

Naime, neki su kupci vrlo brzo pronašli način da iskoriste svoju doživotnu kartu za prvi razred. Jedan od tih sretnika bio je bankar Steve Rothstein iz Chicaga, koji je svoju “AAirpass” kartu iskoristio čak 10.000 puta.

Tako je tokom dvadeset godina 1.000 puta letio za New York, 500 za London, San Francisco i Los Angeles, a u Tokio je otputovao 120 puta, 80 puta u Pariz i Sydney, te 50 puta u Hong Kong.

Kompaniju godišnje koštali milion dolara

Još jedan od klijenata koji su maksimalno iskoristili ovu kartu bio je i Jacques Vroom. Za razliku od Rothsteina on je svoju koristio kako bi otišao na koncert ili na sendvič s prijateljem u drugi grad, a vremenom je slične poludnevne i jednodnevne aktivnosti počeo da primjenjujue po cijelom svijetu.

Kada se 2007. godine American Airlines ponovo našao u finansijskim teškoćama, uvidom u knjige vodstvo kompanije otkrilo je kako su najgorljiviji korisnici “AAirpassa” – Steve Rothstein i Jacques Vroom – kompaniju godišnje koštali oko milion dolara poreza i naknada od prodaje karata.

Daljom istragom ustanovljeno je kako su ta dvojica svoje besplatne karte dijelili i s trećim osobama te na njima puno zarađivali. Iako u originalnom ugovoru nije postojala stavka koja brani takvo ponašanje, optužili su ih za prevaru te im ukinuli privilegiju besplatnog putovanja, ali i zabranu letenja American Airlinesom.

U međuvremenu je i treći klijent ostao bez “AAirpassa”, ali uprkos žalbama i tužbama nisu uspjeli da povrate izgubljeno.

Izvor: Agencije