Doživotna zabrana za bivšeg potpredsjednika FIFA-e

Jeffreay Webb je bivši prvi čovjek Sjeverne i Centralne Amerike (EPA)

Etički odbor Međunarodne nogometne asocijacije (FIFA) otvorio je postupak protiv bivšeg dopredsjednika Jeffreya Webba i zatražio da mu se doživotno zabrane aktivnosti u nogometu.

Webb, koji je bivši prvi čovjek Sjeverne i Centralne Amerike, prošlog svibnja uhapšen je s još šest visokih dužnosnika FIFA-e zbog korupcije u toj asocijaciji.

“Konačni izvještaj proslijeđen je sudskoj komori, s preporukom da se Webb doživotno izbaci iz nogometa”, navodi se u priopćenju FIFA-e.

Osumnjičen je, po nalogu američkih vlasti, za pranje novca, reketiranje i korupciju, s naglaskom na izbor domaćina svjetskih prvenstava 2018. i 2022. godine, koji su dodijeljeni Rusiji i Kataru.

Prodavali glasove

FIFA je prije dva mjeseca, u dokumentima koje je predala američkim vlastima, priznala kako su članovi njenog izvršnog odbora u nekoliko navrata prodavali svoje glasove pri izboru domaćina svjetskih prvenstava.

U priopćenju objavljenom tim povodom, svjetska kuća nogometa je objavila kako traži odštetu u SAD-u kao žrtva korupcije bivših dužnosnika.

“Osuđeni su zloupotrijebili pozicije povjerenja koje su držali u FIFA-i i drugim međunarodnim nogometnim organizacijama te napravili tešku i dugotrajnu štetu toj organizaciji, njenim članicama i nogometnim zajednicama”, naveo je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino.

“Novac koji su uzeli pripada svjetskom nogometu i bio je namijenjen za razvoj i promociju sporta. FIFA, kao svjetsko upravljačko tijelo nogometa, želi natrag svoj novac i odlučni smo uzeti ga bez obzira koliko će to trajati.”

Raskošni stil života

Ranije je objavljeno kako FIFA zahtijeva odštetu u desecima milijuna dolara od korumpiranih dužnosnika kojima prijete tužbe u Sjedinjenim Američkim Državama zbog skandala koji su potresli svjetski nogomet.

Iz FIFA-e su tada, također, istaknuli kako je jedan od optuženih, Jeffrey Webb, navodno predvodio sve u raskošnom stilu života, iako je prihvatio isporučiti milijune dolara kao dio dogovora s američkim vlastima.

Sepp Blatter, bivši predsjednik FIFA-e, najzvučnije je ime među 39 pojedinaca kojima prijete tužbe u SAD-u zbog 200 milijuna dolara, koliko iznosi vrijednost mita.

Izvor: Al Jazeera i agencije