Doživotna kazna za njemačkog medicinara zbog 85 ubistava

Hoegelov smrtonosni pohod prekinut je 2005. godine nakon što uhvaćen kako pacijentu ubrizgava nepropisanu dozu (Getty Images)

Sud u Njemačkoj izrekao je doživotnu kaznu zatvora medicinskom tehničaru, za kojeg se vjeruje da je najokorjeliji serijski ubica u poslijeratnoj historiji Njemačke, zbog „neshvatljivog“ ubistva 85 pacijenata.  

Sudija Sebastian Nuehrmann u četvrtak je smrtonosni pohod Nielsa Hoegela nazvao „neshvatljivim“, te je priznao da je suđenje mnogim porodicama ostavilo mnoga bolna i neodgovorena pitanja.

Četrdesetdvogodišnji tehničar je osuđen za ubistva pacijenata starosti od 34 do 96 godina, dok je zbog nedostatka dokaza oslobođen po 15 tački optužnice.

Hoegel je već proveo deceniju u zatvoru, nakon što mu je za šest ostalih ubistava izrečena doživotna kazna zatvora.

Za formiranje novog slučaja bila je potrebna ekshumacija i obdukcija preko 130 tijela.

Policija smatra da bi konačni Hoegelov bilans mogao dostići brojku od 200 ubistava, no, sud to nije mogao sa sigurnošću utvrditi zbog rupa u Hoegelovom sjećanju i činjenice da su mnoge njegove potencijalne žrtve kremirane, što isključuje mogućnost njihove obdukcije.

Sudija Buehrmann sa regionalnog suda u gradu Oldenburgu rekao je da broj smrti od Hoegelovih ruku „prelazi ljudsku maštu“.

Uhvaćen na djelu 2005. godine

On je izrazio žaljenje što sud nije bio u mogućnosti u potpunosti rasvijetliti zločine.

Posljednjeg dana suđenja, Hoegel je od porodica žrtava zatražio oprost za svoje „užasne postupke“.

Hoegel je uhvaćen na djelu 2005. godine dok je pacijentu u Delmenhorstu ubrizgavao injekciju sa sadržajem koji mu nije propisan, nakon čega je osuđen na sedam godina zatvora za pokušaj ubistva.

Sljedeće suđenje uslijedilo je 2014., nakon pritiska porodica njegovih navodnih žrtava.

Tada, proglašen je krivim za ubistvo i pokušaj ubistva pet ostalih osoba, te mu je izrečena doživotna kazna.

No, u oktobru je počelo i treće suđenje.

Prvog dana, Hoegel je pred sudom rekao da je ubio stotinjak pacijenata, a kasnije je tu brojku revidirao. Na kraju je govorio da je počinio 43 ubistva, negirao pet ostalih, dok je za 52 sporna slučaja tvrdio da ih se ne sjeća.

Izvor: Agencije