Dosje pred francuskim pravosuđem protiv Mohammada bin Zayeda

Mohammad bin Zayed Al Nahyan, zamjenik vrhovnog komandanta oružanih snaga UAE-a i de facto vladar zemlje, optužen je zbog učešća njegovih snaga u ratnim zločinima u Jemenu (Anadolija)

Intervju u Parizu vodio: Hisham Abu Mariam

Istaknuta grupa za ljudska prava otkriva da je prošle sedmice podnijela tužbu pred Krivičnim sudom u Parizu protiv Mohammada bin Zayeda Al Nahyana, zamjenika vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Ujedinjenih Arapskih Emirata i de facto vladara zemlje, zbog učešća njegovih snaga u ratnim zločinima u Jemenu.

Ismail al-Shami, direktor Međunarodne alijanse za zaštitu prava i sloboda, izjavio je u intervjuu za Al Jazeeru da je tužba gotovo prihvaćena u iščekivanju imenovanja specijalnog istražnog sudije za taj slučaj.

Direktor te organizacije, poznate po skraćenici AIDL, čije je sjedište u Parizu, ističe da je dosje “ogroman” jer sadrži više od 1.000 slučajeva, uključujući i svjedočenje preživjelih jemenskih žrtava koje su zlostavljane u tajnim zatvorima UAE-a u Jemenu.

AIDL navodi da su dokumentirane stotine kršenja ljudskih prava, uključujući i namjerna ubistva nenaoružanih civila u neselektivnim granatiranjima stambenih područja koja su izvodile snage saudijsko-emiratske koalicije.

Al-Shami otkriva da organizacija radi na dokumentiranju svih kršenja ljudskih prava svake strane u jemenskom sukobu, među kojima su i grupa Husi i snage legitimne vlade, kako bi bili procesuirani pred međunarodnim sudovima.

Dodaje da će njegova organizacija nastaviti raditi na otkrivanju zločina koje UAE i Saudijska Arabija čine u Jemenu, da će i dalje informirati evropsku i francusku javnost o svim teškim povredama ljudskih prava u Jemenu i upozoravati Evropljane na prodaju oružja dvjema državama.

U nastavku slijedi intervju:

  • Prošle sedmice podnijeli ste tužbu protiv prestolonasljednika Abu Dhabija, šeika Mohammada bin Zayeda Al Nahyana, tokom njegove posjete Francuskoj zbog optužbi za ratne zločine u Jemenu. O čemu je zapravo riječ? Zašto je iz optužbe isključen saudijski prestolonasljednik Mohammad bin Salman?

Za podizanje krivične prijave u Francuskoj protiv stranca francusko pravosuđe zahtijeva da je dotična osoba na teritoriji Francuske. Zato smo iskoristili Bin Zayedov dolazak prošle sedmice u Francusku da podnesemo tužbu protiv njega pred sudom u Parizu.

Bin Zayed je ušao u savez s Bin Salmanom kako bi vodili rat u Jemenu. On je zamjenik vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga UAE-a i izdavao je naredbe vojnoj avijaciji svoje države koja učestvuje u sastavu snaga arapske koalicije predvođene Saudijskom Arabijom u zračnim napadima na teritoriju Jemena. Bin Zayed stoga snosi direktnu odgovornost za ubijanje stotina nenaoružanih civila i uništavanje infrastrukture i naseljenih područja.

  • Je li francusko pravosuđe prihvatilo Vaš zahtjev?

Budući da sud nije odbacio podnesenu tužbu, to je dobar indikator i upućuje na to da je slučaj prihvaćen. Prema tome, čekamo da pariski sud imenuje specijalnog istražnog sudiju za ovaj slučaj u sljedećim sedmicama. Sud u Parizu ima ovlasti za istraživanje ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti na osnovu međunarodnih konvencija i ugovora.

  • Šta je s ulogom saudijskog prestolonasljednika?

Naravno, optužen je i Mohammad bin Salman i umiješan je u zločine protiv čovječnosti u Jemenu. Francuske organizacije za ljudska prava podnijele su tužbu i protiv Bin Salmana u aprilu. Sud je prihvatio tužbu, što predstavlja veliki uspjeh. Čekamo na imenovanje istražnog sudije u ovom slučaju, u kojem smo i mi strana.

  • Koje se to optužbe upućene na račun prestolonasljednika Abu Dhabija najviše ističu?

Mohammad bin Zayed uključen je u užasna kršenja prava u Jemenu, koja sežu do nivoa ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti. Dokumentirali smo stotine slučajeva ubistava i mučenja protiv civila i aktivista. Također, snage Mohammada bin Zayeda vode tajne zatvore unutar Jemena, izvode otmice i muče aktiviste, borce za ljudska prava i protivnike prisustva UAE-a u Jemenu, što je potvrdila grupa međunarodnih organizacija za ljudska prava, kao i izvještaj Komisije međunarodnih eksperata Ujedinjenih naroda.

  • Znači li to da se optužbe za ulogu Emirata svode samo na Mohammada bin Zayeda? Postoji li mogućnost da budu procesuirane i druge osobe umiješane u te zločine?

Imamo spisak imena vojnih i civilnih čelnika iz Emirata uključenih u kršenja prava u Jemenu, a koja će kasnije biti dodana u dosje. Dobili smo i imena vojnih zapovjednika iz južnojemenske milicije “Pojas sigurnosti”, snaga lojalnih Emiratima, također uključenih u teške povrede ljudskih prava. Radimo na pripremi kompletnog dosjea kako bi bila procesuirana imena i vojni čelnici Husa, kao i oni iz redova legitimnih vlasti.

AIDL je organizacija koja brani ljudska prava i slobode, nismo pristrani u radu. Nastojat ćemo izvesti pred međunarodni sud sve počinioce ratnih zločina u Jemenu.

  • Kako ste došli do svjedočenja i dokumenata koji osuđuju ulogu Emirata u Jemenu?

Imamo više od 1.000 dokumenata i svjedočenja o umiješanosti UAE-a i Saudijske Arabije u činjenje zlodjela u Jemenu. Trenutno ih proučavamo i provjeravamo njihovu tačnost, a onda ćemo ih dodati u dosje. U saradnji s brojnim organizacijama za ljudska prava koje su aktivne na terenu stupili smo u kontakt s desecima “živih” žrtava ili porodicama osoba koje su snage UAE-a i Saudijske Arabije ubile ili otele kako bismo dobili njihove iskaze i dokumentirali ih. U ovom slučaju oslanjali smo se i na izvještaje nezavisnih međunarodnih organizacija za ljudska prava, kao što su Amnesty International i Svjetska organizacija protiv mučenja, osim izvještaja Komisije međunarodnih eksperata UN-a, koja je osudila sve zaraćene strane i smatra ih odgovornim za teške povrede ljudskih prava u Jemenu koje sežu do nivoa ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti.

  • Šta je s pitanjem stranih plaćenika koje su Emirati angažirali da ratuju u Jemenu?

To pitanje proučavamo zasebno, a također je ključno u nizu kršenja prava koja UAE čini u Jemenu preko stranih agenata i plaćenika. Radimo na pripremi posebnog slučaja koji se bavi zapadnim kompanijama upletenim u dovođenje stranih plaćenika kako bi izvodili krivična djela i upravljali tajnim zatvorima UAE-a u Jemenu.

  • Jeste li dobili podršku francuskih ili evropskih organizacija za ljudska prava?

AIDL je globalna međunarodna organizacija osnovana u Parizu 2014, s uredima u New Yorku i Ženevi. Naša organizacija ima i savjetodavni status u Ujedinjenim narodima. Prema tome, rad, napore i aktivnosti koordiniramo s glavnim međunarodnim organizacijama, kao što su Human Rights Watch, Amnesty International, Ljekari bez granica i Svjetska organizacija protiv mučenja. Sve naše aktivnosti na terenu odvijale su se u koordinaciji s brojnim francuskim i međunarodnim organizacijama za ljudska prava.

Naprimjer, saopćenje u kojem smo izrazili protivljenje tome da francuski predsjednik primi prestolonasljednika Mohammada bin Zayeda Al Nahyana u Parizu potpisalo je osam organizacija za ljudska prava. Također, periodično organiziramo demonstracije i seminare kako bismo upoznali francusku javnost s grubim kršenjima prava, što činimo u koordinaciji s ovim organizacijama kako bi naše aktivnosti imale veći i snažniji odjek u Francuskoj i Evropi.

  • Šta je s Vašim aktivnostima koje imaju za cilj izvršiti pritisak na francusku Vladu kako bi zabranila prodaju oružja UAE-u i Saudijskoj Arabiji?

Radimo s glavnim francuskim organizacijama za ljudska prava kako bismo nastavili vršiti pritisak na francusku Vladu da zaustavi prodaju oružja Saudijskoj Arabiji i UAE-u tako što organiziramo seminare i sastanke s predstavnicima francuske Vlade, uključujući i Ministarstvo vanjskih poslova i jedan broj članova parlamenta koji su na našoj strani u ovom slučaju. Također smo kontaktirali i s predsjednikom Emmanuelom Macronom, a obavijestili smo i francuski Zastupnički dom i Senat o tome da Rijad i Abu Dhabi koriste francusko oružje u svom ratu u Jemenu, što bi Francusku moglo upetljati u pitanje ratnih zločina u Jemenu.

  • Zar ne mislite da će tužba protiv Mohammada bin Zayeda ostati bez nekog značajnijeg efekta, s obzirom na to da uživa diplomatski imunitet?

Ovlastili smo advokatski ured u Parizu s velikim iskustvom u procesuiranju ratnih zločinaca, a optuženi, bez obzira na funkciju i vlast koju ima, neće ostati nekažnjen ako bude osuđen za krivična djela kažnjiva po međunarodnom zakonu. Francusko pravosuđe poznato je po nepristranosti, a zločini koji su počinjeni u Jemenu ne zastarijevaju. Ako ne mognemo suditi Mohammadu bin Zayedu, svakako ćemo doći do drugih vojnih i političkih vođa koji ne uživaju ovaj imunitet. Također, nastavit ćemo otkrivati kršenja ljudskih prava koja čine prinčevi UAE-a i Saudijske Arabije na međunarodnoj sceni kako bismo primorali njih dvojicu na zaustavljanje rata u Jemenu.

  • Planirate li proširiti svoje pravosudne aktivnosti pred evropskim sudovima?

Sada dovršavamo postupak ovdje u Francuskoj tako što nastavljamo prikupljati dokumente i dokaze koji osuđuju UAE i Saudijsku Arabiju za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u Jemenu. Čekamo da vidimo šta će reći francusko pravosuđe, a drugi korak bit će obraćanje Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu.

Izvor: Al Jazeera